Lippojen ohella saimme kokeiltavaksi Berkleyn, Spinmadin ja Nils Masterin vaappuja ja lusikoita sekä ”bladeja” eli vaappumaisesti uivia metallivieheitä. Esittelemme tässä kuluneen kesän suosikit.
Spinmad Impulse (10 g ja 20 g)
Suursuosikkimme Blade Baitin takana oleva puolalaisyritys esitteli tälle vuodelle uutuuden, joka on vaapun ja bladen sekoitus. Viehe on silti lähempänä bladea kuin vaappua. Kyse ei siis ole ontosta, Rapala Rippin’ Rapin tyyppisestä vaapusta vaan ulkonäöltään perinteisiä bladeja kalamaisemmasta mutta silti ”täyteisestä” vieheestä. Impulse on ulkonäöltään krouvien Blade Baitien rinnalla kaunis.
Impulse osoittautui testeissä kalastavaksi peliksi. 7 ja 10 cm kokoiset mötkylät ovat standardiahvenelle vähän isoja, mutta suurahventa tavoittelevan kannattaa tutustua uutuuteen.
Berkley Power Blade (8 g ja 11 g)
Power Blade puolestaan on perinteisen mallinen metalliblade. Berkleyn näkemys bladesta on tyylikäs ja hyvin viimeistelty, mutta vastaavasti levypinta-alaa on painonsa nähden hiukan vähemmän, joten uinti on hillitympi. Power Blade osoittautui perushyväksi, joskin värikarttaan kaipaisimme kiiltäviä metallivärejä. Nyt valtaosa kartasta on yksitotisen tummaa, yhdellä fluoriväripoikkeuksella. Hintaa on maltilliset 5,30 tai 5,80 euroa koon mukaan.
Berkely Squarebull ja Flicker Shad
Berkley esitteli tämän vuoden uutuuksina useampia vaappumalleja. Niistä parhaiten meillä toimivat Flicker Shad -niminen, Rapala Shad Rapin tyyppinen muovivaappu sekä hiukan tukevampi pullukka, Squarebull. Flicker Shadista tarjolla on 5 cm / 5 g sekä 7 cm / 8 g versiot. Lisäksi kumpaakin kokoa löytyy jatkomallina. Squarebull puolestaan on 6 cm pituinen, mutta painaa selvästi enemmän, 11 g.
Kumpikaan vieheistä ei aiheuta valtavaa vau!-efektiä, sillä sen verran perinteisen muotoista vaapuista on kyse. Mutta toisaalta molemmat kalastavat tasaisen varmasti. Erityisesti Squarebullista tuli kaverimme Markon suosikki. Värikartoissa on sekä omaperäisiä värejä – erityisesti muutamia kalaimitaatioita – että kymmeniä kertoja nähtyjä ”kiinan hologrammeja”. Hinta ei päätä huimaa. Viiden ja seitsemän euron välimaastossa pyörivät lähtöhinnat ovat kohtuullisia pyyntöjä näin kalastavista vaapuista.
Nils Master Jäpittäjä
Jäpittäjä ei ole enää aivan uusi tulokas, mutta Nils Master -perheen nuorimpia kylläkin. Meille Jäpittäjä ei ollut entuudestaan tuttu, mutta tämän testin jälkeen se jäi kyllä rasioiden vakiokalustoksi. Jäpittäjästä on kaksi versiota, 5,5 cm ja 9 g pikkuvaappu sekä rajumpi 7,5 cm ja 17 g murkula.
Isomman profiili ja uintivastus ovat jo pikemmin haukikaliiperia, joten ahvenille tarjoilimme lähinnä pienempää. Pienempikin Jäpittäjä on kokoonsa nähden suhteellisen painava, joten se lentää todella hyvin ja ui napakalla potkulla, mikä tuntui olevan niin ahventen kuin haukien mieleen. Jäpittäjästä tulee mieleen termi ”konstailematon perusvaappu”, jonka värikartta on Nilsujen tapaan monipuolinen, mielenkiintoinen ja omaperäinen. Ei mitään kiinantusinaa siis. Erityinen plussa tulee siitä, että vieheessä on näinä vastuullisen kalastuksen aikoina vain yksi koukku. Se kyllä riittää.
Teksti ja kuvat NIKO SATTO
Testiryhmässä MIKA NUMMISTO JA MARKO OKSA