Sveitsin armeijan punaiset linkkuveitset ovat sveitsiläisen perheyrityksen Victorinoxin tunnetuimpia tuotteita. Vuonna 1884 perustettu yritys onkin maailman suurin taskuveitsien ja taskutyökalujen valmistaja, mutta tärkeässä roolissa ovat myös keittiöveitset, joista erilaiset filetit ovat erityisesti kalastajien suosiossa.
Sain kutsun saapua tutustumaan veitsien valmistukseen Victorinoxin tehtaalle Sveitsin Ibachiin. Oppaani, veitsien markkinoinnista vastaava Urs Wyss odottaa minua tehtaan portilla ja onnittelee lehteä 15-vuotisesta taipaleesta.
”Olimme todella otettuja, että teetitte 15-vuotisjuhlanne kunniaksi erikoiserän meidän veitsiämme”, Wyss kiittelee, vaikka tilaus oli häviävän pieni Victorinoxin miljoonien veitsien vuosituotannosta.
Ei halpatuotantoa
Vaikka Victorinox valmistaakin miljoonia veitsiä vuosittain, on tuotanto pidetty tiukasti Sveitsissä kahdessa tehtaassa Ibachissa ja Delémontissa.
Victorinoxin perustaja Karl Elsener kehitti vuonna 1897 Sveitsin armeijan tilauksesta sotilaiden käyttöön monitoimiveitsen ja määritteli jo tuolloin ne periaatteet, joiden mukaan tuotteet valmistetaan tänäkin päivänä. Tuotteen pitää olla kestävä, innovatiivinen, toiminnallinen ja laadukas.
Laatu maksaa hieman enemmän, mutta Wyssin mukaan halpatuotantoon ei ole halua eikä tarvetta.
”Victorinoxin keskeisimpiin tuotelupauksiin kuuluu laatu. Kun raaka-aineiden hankinta, suunnittelu ja tuotanto ovat omissa käsissämme, pystymme takaamaan laadun joka vaiheessa”, hän toteaa selkeästi.
Paljon käsityötä
Pääsen seuraamaan valmistusprosessia läheltä ja Wyss kertoo kustakin vaiheesta innostavasti. Vaikka tehtaassa onkin paljon metallin työstöön tarkoitettuja koneita, on paikalla myös huomattavan paljon ihmisiä valvomassa koneiden työtä sekä tekemässä käytännön töitä käsin.
Ainutlaatuisia valmistusmenetelmiä
Vaikka en saakaan kuvata liikesalaisuuksien takia jokaista työvaihetta, on vaikuttavaa nähdä miten 40 tonnin puristusvoimaan kykenevä prässi leikkaa erilaisten terien muotoja kolmen millin ruostumattomasta teräksestä.
Tehtaan varasto on täynnä teräsrullia, joista valitaan aina kullekin veitsimallille sopiva materiaali.
Kun terät tai teräsosat on leikattu, ne joutuvat erikoiseen hiontakoneeseen. Tässä koneessa pyramidin muotoisten hiontapalojen ja veden avulla teräksestä hiotaan pienimmätkin epätasaisuudet pois. Erityisesti linkkuveitsissä on kymmeniä osia, jotka kaikki saavat saman käsittelyn.
Hionnan jälkeen teriin stanssataan tehtaan leima, jonka jälkeen ne karkaistaan 1050-asteisessa uunissa ja teroitetaan. Kun kaikki osat ovat valmiina ja tarkastettu, ne kootaan linkkuveitseksi.
Viimeinen vaihe on kiinnittää veitsien kuoret, jotka nekin valmistetaan samalla tehtaalla. Keittiöveitsien kohdalla prosessi käsittää käytännössä vain terän ja kahvan valmistamisen.
Laatuun ei ole oikoteitä
Huipulla pysyminen on vaikeampaa kuin sinne pääsy ja tuotantoa seuratessani voin jälleen todeta, ettei huippulaatua voi tehdä oikoen tai kompromissien kautta. On kiva ajatella, että kun seuraavan kerran näen Victorinoxin veitsen, tiedän missä ja miten se on valmistettu.
Victorinox AG
- Karl Elsener perusti veitsipajan 1884, josta nykyinen yritys on saanut alkunsa
- 1897 monitoimilinkkuveitsien tuotannon aloitus
- 1909 veitsiä alettiin valmistaa nimellä Victoria (perustajan äidin nimi)
- 1921 nimi muutettiin Victoriasta Victorinoxiksi, jossa ruostumatonta terästä tarkoittava inox yhdistyy Victoriaan
- Maailmanlaajuinen vienti alkoi 1945
- Ibachin tehdas avataan 1980
- Toisen sveitsiläisen valmistajan, Wengerin, osto ja fuusio 2005
- 500 miljoonan valmistetun linkkuveitsen rajapyykki saavutetaan 2017
- Liikevaihto 480 miljoonaa Sveitsin frangia (2018)
- Työtekijöitä maailmanlaajuisesti 2100
Lisätietoa www.victorinox.com
Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat ANTTI ZETTERBERG & VICTORINOX