Etusivu » Kalamiehen parhaat kaverit
Kalamiehen parhaat kaverit
Kalalajit

Kalamiehen parhaat kaverit

 Kalassa käyminen on mukava harrastus, ja luonnossa liikkuminen ja raitis ulkoilma sen myönteisiä sivuvaikutuksia. Onnistuneen kalareissun takaamiseksi on hyvä muistaa ottaa mukaan tarvittavat tavarat, jotta retkestä kala-apajille tulee mahdollisimman antoisa. Seuraavassa listattuna kalamiehen parhaat kaverit, eli mitä kannattaa ottaa mukaan kalaan lähdettäessä.

Varusteet

Vastaus kysymykseen, onko kalastus välineurheilua riippuu siitä, keneltä kysytään.

Minimalistisimmillaan ei tarvita kuin onki, vapa ja pari matoa puutarhan perukoilta, kun taas jotkut eivät lähde ilman viimeisimpiä härpäkkeitä. Laadukkaimpien avokelojen hinnat ovat lähempänä tuhatta euroa.

Tarvittavat kalastustarvikkeet määräytyvät kalastuspaikan ja kalastettavan kalalajin mukaan mukaan. Jokainen kalastaja tietää omat kalastusvarusteensa läpikotaisin, ja itselle sopivimmat luottovarusteet valikoituvat kalapakkiin kokemuksen karttuessa. Kalastusvälineiden suhteen budjetissa vain taivas on rajana. Viime vuosina kalastustarvikkeet ovat kehittyneet huimasti, ja mukaan on tullut älyteknogiaa käyttäviä lisätarvikkeita, kuten GPS-teknologiaa hyödyntävä vapa-anturi, joka tallentaa heitot ja heittopaikat.

 Suojaus ja vaatetus

Vesialueilla sääolot voivat muuttua radikaalistikin päivän aikana. Sääkarttaa kannattaa tarkastaa ennen kalalle lähtöä. Vaikka sääennustuksessa luvattaisiinkin pelkkää auringonpaistetta, fiksu kalastaja varautuu aina kaikkeen. Myös auringonpaisteelta suojautuminen kannattaa ottaa huomioon, erityisesti silmien suojaaminen, sillä vedenpinta heijastaa auringonpaistetta vahvemmin kuin

Hyvät kengät ja kumisaappaat sekä tuulenpitävä suojakerrasto on kalastaessa perusasioita. Myös pään suojaaminen hatulla estää auringonpistoksen ja estää tuulelta ja viimalta.

Kalastaessa kastuu helposti, joten autoon tai rannalle on mukava varata vaihtovaatteet, jotka voi laittaa päälle. Erityisesti tuoreisiin sukkiin vaihtaminen kalastussession jälkeen lisää elämänlaatua, varsinkin jos kotimatkaa on pidemmälti.

 Evästä kalastajalle

Vaikka kalastaessa usein saakin lisuketta ruokapöytään, ei kalan saaminen auta energiatasoihin juuri samalla hetkellä, ellei halua syödä raakaa kalaa. Kalaan lähtiessä onkin hyvä syödä tukeva ateria ennen, ja varustautua tarvittavalla määrällä eväitä. Helposti mukaan otettavat ruoat kuten voileivät, kuivaliha, pähkinät ja suklaapatukat pitävät kalastajan kuin kalastajan hyvässä vireessä. Lämmin juoma tai keitto termarissa auttaa myös pitämään kehoa lämpimänä. Eväitä kannattaa ottaa aina vähän enemmän kuin mitä kuvittelee tarvitsevansa, jos kalareissu sattuu venähtämään.

 Huolehdi nesteytys

Vaikka kalastaessa viettääkin aikaa veden äärellä, kannattaa sitä muistaa myös nauttia sisäisesti. Vedenjuonti unohtuu kalareissuilla helposti. Usein lihaksetkin rasittuvat kalan väsyttämisestä ja staattisesta virvelin tai onkivavan paikallaan pidosta. Kun muistaa välillä huikata vettä, palautuvat lihaksetkin paremmin seuraavana päivänä. Myös tuuliset olosuhteet ja aurinko ovat omiaan lisäämään nestehukkaa.

Aineenvaihdunnan ja virkeyden ylläpidon kannalta riittävä nesteidensaanti on oleellinen asia. Jotkut luottavat energiajuomiin tai termokselliseen kahvia, ja molemmat ovatkin hyviä piristämään ja auttamaan keskittymään kalan narraamiseen. Myös vesi ylläpitää virkeää olo – tai pikemminkin jos keho kärsii nestehukasta, heijastuu se väsymyksenä ja keskittymishankaluuksina. Toisin sanoen energiajuomista huolimatta on hyvä pitää mukana pullo tai pari vettä.

Myönnettäköön, kaikesta ulkonaolosta huolimatta joskus kalaa odotellessa aika käy vähän pitkäksi. Odottaminen on osa kalastusta, eikä mikään kala syö välittömästi, ellei sitten mene heittämään koukkua kalaviljelyaltaalle. Samalla odottaminen ja saaliin ennakoimattomuus on kalastamisen juju. Jos ihminen tietäisi jo etukäteen saavansa x kalaa aikaan x, jäisi eväkkäiden narraamisesta tärkeä jännityselementti pois.

 Odotellessa voi kuitenkin antaa mielen levätä. Joskus tekee mieli kuitenkin tehdä jotain muuta kuin vain odottaa. Varsinkin silloin kun kalassa on hiljaisempi hetki, voi kokeilla pelionneansa vaikkapa Kolikkopelit -sivulla. Aika menee rattoisammin ja hyvässä lykyssä mukaan saattaa napsahtaa voitto. Mikä olisi mukavampi plussa kalareissun päälle?

 Voiko kalastaessa kuunnella musiikkia?

Kalastajia on moneen lähtöön, eivätkä kaikki syty linnunlaulusta tai tuulen huminasta. Vanhan kalastususkomuksen mukaan kalastaessa pitää olla hiljaa, ettei säikytä kaloja. Tämä on myytti, jossa piilee osatotuus. Aivan suurinta festarihyväksyttyä ghettoblasteria ei veneeseen kannata veneen pohjalle ottaa.

Kala ei häiriinny sen kummemmin vedenpinnan yläpuolella tulevasta melusta, niin kauan kuin melu pysyy pelkästään vedenpinnan yläpuolella. Mutta mikäli ääniaalto on kosketuksissa veteen esimerkiksi veneenpohjan kautta, tai jos kahlaa kumisaappaissa veteen, tämän kala jo kuulee. Toisin sanoen esimerkiksi kalasangon kolistelu veneessä välittyy veden alla. Lisää kalan kuuloaistista täältä. Mutta jos haluaa kuunnella vaikkapa taskuradiota veneessä tai soittaa puhelimella perheelle, ei tämä vielä karkota kaloja vedestä.