Garminin LiveScope-tekniikka on saavuttanut nopeasti vahvan aseman suomalaisten aktiivikalastajien veneissä. Tekniikka on kuitenkin ollut tähän asti paremmin sopiva esimerkiksi vertikaalikalastukseen ja syvempiin vesiin. Uudella perspektiivitelineellä LVS32-kaikuanturi saadaan näyttämään erityisesti matalassa vedessä reaaliaikaista kuvaa vedenalaisista tapahtumista.
Antti Heinonen on PikeMastersistakin tuttu aktiivinen hauenkalastaja ja hän lupautui esittelemään minulle uuden perspektiivitilan hyötyjä käytännössä kalakaverinsa Kristian Paasosen kanssa Hangon vesillä.

Anturi on kiinnitetty keulasähkömoottorin varteen
LiveScope LVS32-kaikuanturi on kiinnitetty uudenlaisella telineellä Garmin Force -keulasähkömoottorin varten. Teline mahdollistaa anturin käyttämisen joko alas-, eteen- tai perspektiivitilassa.
Tilan vaihtaminen vaatii vain anturin asennon muuttamisen, joka tapahtuu kätevästi anturia käsillä kääntämällä. Perspektiivitilassa oleva anturi mahdollistaa näkymän hieman yläviistosta eteen jopa 15 metriin asti.

Käytännössä
Antti Heinonen ei ole tunnettu vertikaalijigaaja vaan hänen kalastuksensa perustuu uistimen heittämiseen aktiiviselle kalalle. Siksi uusi perspektiivitila auttaa hänen kalastustaan huomattavasti.
Suuntaamme satamasta kohti Antin ottipaikkoja, jotka ovat todella matalia, enimmillään noin 2,5 metriä syviä lahtia sekä penkkoja. Pääosa kalastuksesta tapahtuu kuitenkin alle 1,5 metrin vedessä ja matalammassakin.
Kristian Paasonen toimii heittomiehenä, jolle Antti antaa ohjeita, minne uistin pitää kulloinkin heittää. Liikumme pääosin keulasähkömoottorin avulla ja eleohjauksella toimivan moottorin kääntyessä saamme aina uutta reaaliaikaista kuvaa näytöille.
Ruudukko apuna
Antti on skaalannut näyttönsä ruudukon yksittäisen ruudun halkaisijan metrin levyiseksi, jolloin hänellä on helppo tunnistaa metrikalat näytöltä. LiveScope on myös varustettu erityisellä AHRS-järjestelmällä, joka säätää jatkuvasti keilaa veneen liikkeen kompensoimiseksi ja kuva pysyy mahdollisimman tarkkana.
Havaintoja
Anturi tosiaan toimii erittäin matalassa vedessä. Luotaimen syvyyslukemat vaihtelevat 0,8-1,7 metrin välillä ja näytölle piirtyy selkeästi liikkuvia lahna- ja salakkaparvia. Tuon tuostakin ruudun reunamilla vilahtaa pitkulainen hauen profiili, joista jotkin herättävät myös Antin ja Kristianin huomion. Metrikaloja siis.
Vaikka saamme usein kontaktin isompiin kaloihin, niin ne häipyvät näytöltä yhtä nopeasti kuin ovat sinne ilmestyneetkin. Muutaman kerran Kristian ehtii tarjota uistinta ja näemme hienosti, kun hauki lähtee seuraamaan, mutta ei iske. Tämä on todella koukuttavaa matalassa vedessä.
Antti kertoo, että hän on havainnut perspektiivitilan myötä haukien käytöksessä eräänlaisen paimentamisen piirteen, jolloin hauet ikään kuin ajavat saaliskalaa haluamaansa suuntaan ja tekevät välillä nopeita iskuja saaliin kimppuun.
Lopulta onnistumme jallittamaan 90-senttisen hauen iskuun pikkukalaparven liepeiltä eli juuri sieltä missä luotain kalan näytti olevan.


Onko hyötyä?
Reaaliaikainen luotaustekniikka sopii parhaiten aktiivikäyttäjälle. Myös oppaat ja kilpakalastajat pystyvät varmasti hyötymään ominaisuudesta. Perspektiivitila sopii mainiosti heittokalastukseen matalissa vesissä eli juuri siihen kalastusmuotoon mitä suurin osa hauenkalastajista harrastaa.
Uskoisin, että perspektiivitilasta on hyötyä myös kuhapattien luotauksessa. Siitä on varmasti apua esimerkiksi keväisessä meritaimenen kalastuksessa, jossa taimenet yritetään paikallistaa silakoiden seasta matalista lahdista.
Teline itsessään on edullinen, noin 100 euroa, mutta varsinainen LiveScope-sopiva laitteisto antureineen onkin jo hintavampi, edullisimmillaan noin 3000 euron sijoitus. Siksi se onkin intohimoisesti kalastukseen suhtautuvan henkilön valinta.
Lisätietoa www.garmin.com

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG