Etusivu » Tekniset innovaatiot tehostavat kalastusta
Epropulsion Spirit 1.0 –sähköperämoottori pienveneisiin
Ajankohtaista Varusteet Veneet ja perämoottorit

Tekniset innovaatiot tehostavat kalastusta

Aktiivikalastajia hemmotellaan nykyisin mitä erilaisimmilla apuvälineillä. Tässä artikkelissa kerromme mitä muita apuvälineitä kalastajalle on tarjolla kehittyvän kaikuluotainteknologian lisäksi.

Ehkäpä tärkein innovaatio kalastajan näkökulmasta kaikuluotaimen ohella on taivasankkurilla varustettu keulasähkömoottori. Ne ovat yleistyneet Suomessakin hurjalla tahdilla eikä kalastusveneitämme ole vielä lähellekään varusteltu täyteen.

Kalastusopas Kalle Paavolan Minn Kota Talon -matalanveden ankkuri. Talonin terävä ”ankkurivarsi” toimii teleskooppiperiatteella sähköisesti. Kuva Antti Zetterberg.

Keulasähkömoottorimarkkinoilla on tällä hetkellä kaksi päämerkkiä, MotorGuide ja Minn Kota. Amerikkalaisvalmistajilta löytyy monia erilaisia vaihtoehtoja eri kokoisiin ja erilaisilla sähköjärjestelmillä oleviin veneisiin.

Sähkömoottori itsessään on yksinkertainen, mutta nerokkuus syntyy taivasankkuri-toiminnosta, jossa keulasähkömoottori lukittuu sille annettuun pisteeseen ja pitää veneen paikoillaan hämmästyttävän tarkasti. Kalastajalle toiminto tuo mukavuutta ja tarkkuutta kalastukseen.

Kilpailun myötä hinnatkin ovat tulleet alas, joten nykyaikaisen keulasähkömoottorin saa noin 1500 eurolla.

Matalanveden ankkurit

Nämä ovat vielä Suomessa harvinaisia, mutta yleistyvät etenkin kilpakalastajien veneissä. Merkkejä ovat Minn Kota ja Power-Pole. (Ensi numerossa esittelemme Power-Pole Blade 10 –matalanvedenankkurin, jolla ei vielä tätä kirjoitettaessa ollut CE-hyväksyntää).

Kalastusopas Kalle Paavola vaihtoi veneensä akuston litiumakkuihin sekä Mastervoltin valvontajärjestelmään. Kevyempi vene kulkee vähemmällä kulutuksella ja hyötykuormaa voidaan ottaa lisää. Kuva Antti Zetterberg.

Laitteen toimintaperiaatteena on toimia matalassa alle viiden metrin vedessä hieman mallista ja merkistä riippuen. ”Ankkurista” lasketaan terävä komposiittivarsi, joka pureutuu pohjaan pitäen veneen tiukasti paikallaan. Kaikki toiminnot tapahtuvat sähköisesti tai hydraulisesti, joten kalastaja voi nappia painamalla lukita veneen niille sijoilleen.

Matalanveden ankkurilla pystytään säätelemään veneen asentoa tuuleen nähden, jolloin perä voidaan lukita ja käännellä venettä kaikille kalastajille sopivaan heittokulmaan keulasähkömoottorin avulla.

Matalanveden ankkureiden hinnat alkavat noin 2500 eurosta. (Minn Kota Talon 12 jalan varrella).

Jani Ollikaisen Mastervolt-litiumakku painaa vain murto-osan lyijyakusta ja tarjoaa ylivertaisen suorituskyvyn. Kuva Antti Zetterberg.

Litium-akuista tehoa vähällä painolla

Moni aktiivikalastaja on siirtynyt vielä kalliisiin, mutta käyttöominaisuuksiltaan erinomaisiin litium-akkuihin. Litium-akuille on ominaista korkea lataus- ja purkausvirta, erittäin hyvä lämpötilakestävyys ja elinajanodote, joka on yli viisi kertaa tavanomaisia lyijyakkuja pidempi. Litium-akut eivät syty itsekseen ylikuumenemistilanteessa, eikä niissä ole räjähdysvaaraa ylilatauksen ja kaasun muodostumisen takia. Ne mahdollistavat jopa 5000 korkean syklin latausjaksoa, joka lyijyakuilla ei ole mahdollista.

Akut voidaan myös varastoida osittain purkautuneessa tilassa pitkäaikaisesti ilman pysyviä vaurioita, mitä lyijyakulla ei voida tehdä.

Litium-akkujen tasainen purkauskäyrä antaa täyden tehon tyhjäksi asti, eikä niissä ilmene jännitteen tai kapasiteetin alenemista, kuten lyijyakkujen kanssa.

Epropulsion Spirit 1.0 –sähköperämoottori pienveneisiin

Epropulsion Spirit 1.0. sähköperämoottorin teho vastaa noin 3 hv polttomoottoria. Kuva Pasi Taponen.

Epropulsion Spirit 1.0 on 1KW sähköperämoottori, joka vastaa 3 hevosvoiman bensaperämoottoria ja sitä valmistetaan XS, S ja L-rikipituuksilla.

Kevyt Li-po akku tarjoaa 1000 Wh kapasiteetilla tunnin ajoajan täydellä vauhdilla ja 3-5 tuntia vaihtelevalla vauhdilla. Akku on irrotettava ja moottori toimii 40,7 V käyttöjännitteellä, joka on huomattavasti korkeampi kuin perinteiset 12 ja 24 V. Moottori täyttää IP67 -suojausluokan vaatimukset.​

Verrattaessa muihin moottoreihin Spiritin harjattoman DC-sähkömoottorin hyötysuhde on poikkeuksellisen hyvä ja huollon tarve on minimaalinen.

Irrotettava tarjoaa mainion suorituskyvyn. Kuva Pasi Taponen.

Suomen markkinoille 2016

Epropulsion on esitelty Venemessuilla vuonna 2016. Markkinajohtajana on ollut pitkään saksalainen Torqueedo, joka eroaa hieman toiminnaltaan ja ominaisuuksiltaan Epropulsionista.

Torqueedolla on eri kapasiteetilla varustettuja malleja, jotka eroavat lähinnä hinnaltaan. Epropulsion vastaa kapasiteetiltaan kalleinta Torqueedo-mallia. Torqueedo taas tarjoaa lisätietoa käyttäjälle kuten sijainnin ja trippiominaisuuden mitä Epropulsionista ei löydy.

Hauenkalastajat Open 2019 -voittajajoukkue Pasi Taposen ohella oli Markus Tandefelt ja Hannu Huttunen. He luottivat Epropulsioniin, MotorGuideen ja pienveneeseen ottivesillään. Kuva Pasi Taponen.

Laite on hiljainen ja kiihtyy nopeasti

Näytössä on selkeästi nähtävillä teho 0-1000W välillä sekä akun käyttöjännite että jäljellä oleva käyttöaika minuutteina ja graafisesti kuvattuna.

Moottorin mukana toimitetaan oma, tehokas laturi, joka lataa akun nopeasti lähes täydeksi ja loppulatauksessa kestää hieman kauemmin. Akku on helposti irrotettava ja kannettavissa kantokahvasta ja laitteen ohjauskahva taittuu kasaan joka helpottaa itse laitteen kuljettamista.

Tappokytkin toimii magneetilla ja saattaa tippua helposti. Mukana toimitetaan 2 kpl tappokytkimiä ja varaosia on hyvin saatavilla kuten vara-akku, varapotkuri, pikalaturi, hainevä, sinkkianodi, aurinkokennolaturi ja kantolaukku. Hienona lisäominaisuutena on akun kelluvuus, joka myös testattiin käyttöjaksolla.

Lisätietoa: www.enjoyfreetime.fi

Paino 19,4 kg (sis. akun)
Hinta 1780 euroa (XS ja S) 1840 euroa (L)

Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG & PASI TAPONEN