Etusivu » Syysahvenen jigausvinkkejä sisävesille
Ahven ja ahvenen kalastus JIgaus Jigit

Syysahvenen jigausvinkkejä sisävesille

Syys- ja lokakuu ovat ahvenen jigaajalle kulta-aikaa järvialueilla. Pikkuhiljaa syyskuun vesien viiletessä isommatkin ahvenet siirtyvät saalistamaan ja tankkaamaan talvea varten selkävesille.

Joitakin pieniä parvia saattaa löytyä kolmen neljän metrin syvyysalueelta. Tällöin näillä paikoilla kannattaa jigaajan tarjota jigiä. Ahvenet viihtyvät kuitenkin alkusyksystä matalammassa kuin esimerkiksi hauet ja kuhat.

Ahven seuraa pikkukalaparvia

Kuten kuhakin, on ahven mieltynyt pikkukaloihin, joten jigien koot ovat vielä alkusyksyllä suhteellisen pieniä. Syksyn kylmetessä ahven alkaa siirtyä jo selkävesille ja suurten selkien pakoille. Tällöin suuretkin ahvenet ja pannukarkeat +- 500 g ahvenet ovat jo jättäneet matalat vedet kokonaan taakseen ja pikkukalaparvien ajamana siirtyvät tankkaamaan jo selkeästi syvyysalueelle 5-8 metriä.

Jigipöytä syysahvenelle ylhäältä alas. KP Hybrid Worm 10 cm, Shaker Piggy shad 8,5 cm, Storm Pro Shad 7 cm, Berkley Power Bait 10 cm & KP Happo Minnow 9,5 cm.

Jigaaja saa hienoja onnistumisia varsinkin kalaa imitoivilla jigeillä

On hyvä muistaa, että tällöin myös kuhat hakeutuvat tankkaamaan samoille alueille. Jigaustekniikkana varsinkin alkusyksyllä toimii tavallinen heittojigaus. Pienillä, jopa 5-7 g päillä, varustetuilla jigeillä ahvenen kalastus on tuottoisaa puuhaa. Loppusyksyllä kannattaa isojen selkävesien penkkojen reunassa kokeilla myös drop shot -jigausta, tällöin kala saattaa olla hyvinkin valikoiva. Jigipäät saavat tällöin olla jo 8-12 g.

Syöntiajat vaihtelevat

Alkusyksyn aamut ja illat auringon laskiessa ovat ahvenen jigauksessa vielä tuloksellisesti erinomaista aikaa. Loppusyksyyn mentäessä lokakuussa keskipäivän valoisa aika on parasta.

Lokakuussa ahvenparvet voivat olla todella massiivisia ja niistä voi tavoittaa todella kookkaita yksilöitä. Jigien koot saavat olla suuriakin jopa 12-14 cm matalan profiilisia. Varsinkin haarapyrstöjigeillä saattaa onnistumisprosentti nousta erittäin korkealle.

Ei myöskään kannata unohtaa esimerkiksi toukka-ja matojigejä luonnonväreissä, saatat kokea elämäsi yllätyksen. Samoin korkeaprofiiliset haarapyrstöjigit toimivat alueilla, missä on paljon pientä särkikalaa kuten pasuria ja sulkavaa.

Haarapyrstöt maistuvat syksyiselle talvea varten tankkaavalle ahvenelle.

Väreissä järvikalastukseen ehdottomasti luonnonvärejä

Esimerkiksi ahven-, muikku- ja särkikalavärit ovat aina varma valinta. Kuitenkin ärsyväreillä saadaan ahventen huomio poikkeavana haavoittuneena saaliskalana toimimaan välillä erittäin hyvin.

Jigitussien käyttö myös ahvenen kalastuksessa toimii välillä erittäin hyvin kun muikun väriseen jigiin tussaa oranssilla mahaa. Tällöin ahven luulee kutuun valmistautuvaksi muikuksi ja siihen kidusten kohdille punaista että näyttää saaliskala siltä että se on haavoittunut. (Lue lisää jigien tussauksesta Jani Mäkeläisen artikkelista heti tämän artikkelin jälkeen.)

Syksyllä lehtien kellastuessa kannattaa ehdottomasti mennä ahventa kalastamaan.

Aivan lokakuun kylmissä vesissä myös pinkki, sinihopea ja helmiäisvalkoinen ovat toimineet yllättävän hyvin. Nyrkkisääntönä olen itse suosinut kuitenkin sitä, että mitä pikkukalaa valtalajina järvestä löytyy, niin sitä jigeissä imitoidaan ahvenelle ja ja tähän asti ainakin se on toiminut kohtuullisen hyvin. Nyt vaan rohkeasti kokeilemaan ahvenen jigikalastusta – kausi ei ole suinkaan ohi kesän loputtua.

Teksti ja kuvat JUHA HAPPONEN