Elokuu on sadonkorjuun kuukausi. Illat pimenevät ja säässä on selviä merkkejä syksyn tulosta. Marjastuksessa ja sienestyksessä voi antaa saalistakuun, mutta miten on kalastuksen laita? Kokosimme elokuun kalastusvinkit ahvenelle, hauelle ja kuhalle.
Elokuussa vedet ovat lämmenneet kauttaaltaan. Lämmennyt vesi passivoi myös kaloja, joten nyt täytyy etsiä viileämpää vettä. Jo parin kolmen asteen muutos parantaa syöntiä selvästi. Tuulisempi tai tuhnuisempi keli on omiaan laskemaan veden lämpötilaa kalojen ottihalukkuuden kannalta oikealle tasolle. Auringonoton kannalta huono keli on elokuussa loistava kalakeli!
Ahven
Elokuussa ahventa haluavan kannattaa keskittyä samantapaisiin paikkoihin kuin heinäkuussakin. Jigikalastaja keskittyy vesikasvustoreunaisiin virtapaikkoihin ja lippaa tai pientä vaappua heittävä hieman syvempiin kivikkorantoihin, joissa vesi on hieman rantamatalaa viileämpää. Parhaat ajankohdat ovat yleensä aamupäivä ja alkuilta. Pimeän tullen ahvenen syönti lopahtaa.

Ahven rupeaa parveutumaan myöhemmin syksyllä, mutta elokuussa ei massiivisia parvimuodostelmia ei yleensä muodostu. Toki esimerkiksi avomeren tuntuman ulkokarikot tai suurten järven selkien matalikot saattavat houkutella paljonkin ahventa ravintokalan perässä, mutta niiden löytäminen ei ole kovin yksinkertaista etenkään ilman kunnon kaikuluotainta.
Jigikalastuksessa kannattaa huomioida eripainoisten päiden käyttö. Jos käytössä on kaksi virveliä, voi toiseen laittaa jo valmiiksi painavamman tai kevyemmän pään mitä tavallisesti käyttää. Joskus se vaan menee niin, että leijaavampi tai syöksyvämpi jigi pyytää paremmin.
Jos kalaan on lähtenyt hellepläkällä, voi löytää ajoahvenparven, jolloin kalastus muuttuu huiman hauskaksi. Etenkin iltaa kohden kannattaa seurailla vedenpintaa. Salakat lähtevät illan tyynnyttyä liikkeelle ja tarkkasilmäinen huomaa ahventen ajavan niitä syöntimielessä.
Nämä niin kutsutut ajoahvenet ovat nälkäisiä ja nappaavat napakasti. Ne ovat yleensä myös hieman paremman kokoisia (yli 200 g), jolloin ruokakalat ovat nopeasti kasassa. Ajoahvenille kannattaa kokeilla jigejä, mutta pinnassa ruokailevat kalat ottavat ehkä helpoiten pieneen vaappuun tai lippaan.
Kun ruokakalat ovat kasassa, voi ne esimerkiksi loimuttaa oheisen ohjeen mukaan Loimuahvenresepti
Elokuinen hauenkalastus
Hauet ovat elokuussa hyvinkin aktiivisia, jos vesi ei ole päässyt liikaa lämpenemään. Jos taas on käynyt niin, että lämpötila huitelee yli 20 asteessa, etsi suosiolla viileämpää vettä ja heittele mieluiten tuulen puolella hieman syvemmässä rannassa.
Suomen Haukiseuran mukaan suurhaukia saadaan elokuussakin varsin hyvinkin, mutta se vaatii jo pientä vihkiytymistä. Haukiseuran tilastot voi katsoa tästä Ison hauen ottiajat
Lämpimän veden aikaan on hyvä muistaa, että erilaiset lippauistimet ja lusikat toimivat parhaiten. Esimerkiksi isoilla haukilipoilla tai spinnerbaiteilla saa todennäköisesti hieman paremman kokoisia kaloja. Spinnerbaitissa on se hyvä etu, että sillä voi heittää yllättävän reheväänkin kasvustoon ja houkutella siellä olevat hauet iskuun.
Myös vilkkaasti uitettu lusikka antaa varmasti haukea. Tähän ajankohtaan esimerkiksi Rapalan Minnow Spoon eri kokoluokissa on varma valinta. Lämpimässä 15-20 asteen vedessä hauki käy hyvin pieniinkin ahvenlippoihin ja samalla reissulla voi onnistua saamaan myös ahvenia. Pieniä uistimia käytettäessä on erittäin tärkeää käyttää kunnollista peruketta.
Elokuista haukea tavoitteleva suuntaa kivikkorannoille tai ulkoluotojen reunaan heittelemään. Myös uistelu on tehokasta näillä alueilla tai esimerkiksi hieman syvemmän kasvustoalueen liepeillä. Hauelle paras sää on hieman pilvinen ja tuulinen. Tyynellä ja kirkkaalla kelillä hauen heittokalastus on lähinnä ajanhukkaa.
Kuhalle uistelua ja jigiä
Elokuussa lämpimät illat ovat erittäin hyviä uistelua ajatellen. Varsinkin alkukuussa kuha on helposti tavoitettavissa uistellen. Kannattaa panostaa tyyniin iltoihin, jos uistelee selillä tai uistella tuulisella kelillä lähempänä rantaa, sillä tuuli painaa ravintokalaa rannan tuntumaan ja tällöin kuhat saalistavat siellä.
Elokuussa toimivat aivan samat uistimet kuin heinäkuussakin, mutta koska pimeä tulee aiemmin, kannattaa mukaan varata hieman enemmän ärsytysvärejä ja uistella ehkä pikkuisen syvemmältä. Elokuun lopulla voi olla jo viileää, jolloin kuhat menevät pohjaan tuntumaan syviin monttuihin. Jos vaikka kesällä hyvä paikka on ollut 4 metrin kivikon reuna, niin hyvä alkusyksyn paikka on 6-7 metrin syvänne sen läheisyydessä. Kuha pitää tasaisista olosuhteista joten liian rankka sään tai veden lämpötilan muutos tekee niistä passiivisia etenkin uistelijan kannalta.
Elokuu on erityisesti Etelä-Suomen järvillä todella hyvää kuhan jigikalastusaikaa. Toki merelläkin on hyvät mahdollisuudet, mutta merellä paras sesonki saaliiden tai isompien yksittäisten kalojen suhteen onkin myöhemmin syksyllä kuhien palatessa sisälahtien ja salmien suulle tankkaamaan. Elokuussa kuhan löytää jigillä vielä karien ja vedenalaisten pattien ympäriltä.