Heitettävä kaikuluotain ratkaisee ainakin periaatteessa sen, että kalojen luokse pitäisi ajaa veneellä varmistuakseen niiden sijainnista, jos ei ole tehnyt näköhavaintoa. Tuoko heitettävä kaikuluotain oikeasti lisäarvoa kalastukseen?
Alkuperäinen kanadalainen FishHunter on ollut myynnissä jo pidemmän aikaa ennen kuin kaikuluotainvalmistaja Lowrance osti oikeudet tuotteeseen ja nimesi sen Lowrance FishHunteriksi. Käytännössä laite on kelluva pallon muotoinen kaikuluotain, joka 180 gramman paino mahdollistaa sen heittämisen riittävän tukevilla vapavälineillä.
FishHunteria voi myös käyttää apunaan pilkinnässä ja sen voi tarvittaessa asentaa myös veneen peräpeiliin, joka ei tosin ole sen pääasiallinen käyttökohde.
Kaksi mallia
Lowrance tarjoaa FishHunterista kahta erilaista mallia: Pro ja 3D, joista 3D on hieman kalliimpi noin 250 euron hintaluokassa Pron hinnan ollessa vajaat 200 euroa. Laitteiden suurin ero on 3D:n tarjoama mahdollisuus kolmiulotteiseen luotaukseen.
3D on tehopakkaus
3D-mallissa on viisi kaikuelementtiä, jotka mahdollistavat 3D-kuvan. Kaikutaajuudet 381kHz, 475kHz ja 675kHz. Valmistaja kertoo 300 watin tehoisen 3D:n luotaavan jopa 55 metrin syvyyteen asti ja lähettävän dataa jopa 65 metrin päästä.
Alkuvalmistelut
Laitteen käyttöönotto on yksinkertaista. Ensin tulee ladata älypuhelimeen ilmainen FishHunter –sovellus joko Android- tai iPhone-laitteille. FishHunterin käyttö tapahtuu sovelluksen kautta ja puhelimen tai tabletin näyttö toimiii samalla kaiun näyttönä. Yhteyttä laitteet pitävät keskenään wifin välityksellä.
FishHunterin kaikuyksikkö ladataan mukana tulevalla erikois-usb –piuhalla, jonka latauspää sopii vain FishHunteriin. Latauksen merkkivalo on vihreä kun akku on täynnä. Valmistaja lupaa akulle jopa 10 tunnin keston, mutta loppukauden kylmissä keleissä tähän lukuun ei ihan ylletty, mutta reilusti koko valoisan ajan virtaa riitti.
Käytössä
FishHunter aktivoituu kun se tiputetaan veteen ja vilkuttaa samalla punaista valoa. Puhelimen tai tabletin wifi tulee laittaa päälle ja yhdistää se FishHunter wifi –verkkoon. Tämä kestää ensi kerralla reilun minuutin ja nykylaitteet muistavat verkon jatkossa, joten tämän enempää wifin suhteen tarvitse tehdä. Myös puhelimen tai tabletin GPS tulee aktivoida, jos haluaa käyttää karttatoimintoja.
Sovelluksen avulla valitaan toiminto, jota halutaan käyttää. Tässä mallissa vaihtoehtoina ovat 3D-luotaus, suuntaluotaus (directional casting), pohjan kartoitus (bottom mapping), oman syvyyskartan teko (bathymetric mapping) sekä pilkkiminen (ice fishing). Me kokeilimme kolmea ensin mainittua.
Koska FishHunter painaa 180 grammaa, se vaatii heittämistä varten tukevan haukishad-vavan sekä hyrräkelan, jotta heiton lopussa voidaan jarruttaa peukalolla hallitun alastulon aikaansaamiseksi. Laitteen mukana toimitetaan kaksi tukevaa lukkoa, joista toinen on varalle.
3D-luotaus
3D-luotaus auttaa kalastajaa saamaan yleiskuvan kalastettavasta alueesta, jonne luotain on heitetty. Esimerkiksi erikoiset pohjan muodot tai rinteet sekä irtokohteet voidaan havaita 3D:n avulla.
Ohjelmisto piirtää selkeän kuvan tilanteesta ja kalat näkyvät ikoneina oleskelusyvyytensä mukaan (fish data päällä). Halutessaan luotausta voi tehdä myös ilman 3D-näkymää, mutta kolmella eri taajuudella, jolloin kalat näkyvät perinteisinä kaarina. Tällöin valikosta ruksataan raw data.
Suuntaluotaus
Tämä ominaisuus käyttää hyväkseen kaikkia viittä kaikuelementtiä. FishHunterin aktivoituessa näyttöön ilmestyy viittä eri kaikuelementtiä kuvaava kuvio ja kohteen havaittuaan joku elementeistä syttyy punaiseksi ja ilmoittaa kohteen syvyyden. Samalla toisella puolella ruutua näkyy ”perinteinen” kaikukuva kertoen miltä kohde näyttää. Voit valita halutessasi eri kaikuelementin, jolloin saat hyvin tietoa mitä FishHunterin ympärillä tapahtuu.
Pohjan kartoitus
Pohjan kartoitus tapahtuu vähintään yli 1,20 metrin syvyisessä vedessä. Käytännössä kartoitetaan se alue, joka jää heiton ja kalastajan väliin. Ensin valitaan valikosta ”bottom mapping”, jonka jälkeen heitetään laite halutulle alueelle. Tämän jälkeen syötetään heiton etäisyys metreinä, valitaan kelaus (reeling). Kun FishHunter on valmiina kartoitukseen, sovellus antaa komennon ruveta kelaamaan. Kelaus tehdään rauhallisesti, jotta kartasta tulee mahdollisimman tarkka.
FishHunterin saavuttua perille kartta tallentuu automaattisesti sovellukseen, josta sen voi tarvittaessa jakaa tai tarkastella Googlen pohjassa millä alueella kartta on tehty.
Kahta muuta ominaisuutta emme päässeet vielä kokeilemaan, mutta erityisesti pilkkihommissa FishHunterin ominaisuudet ja pieni koko ovat varmasti avuksi.
Huomioita käytössä
Kalastajan tulee olla tarkkana wifin kantaman suhteen. Mikäli puhelimen sijoittaa liian pieneen kulmaan suhteessa FishHunteriin, vähenee paras kantama olennaisesti. Puhelimen on hyvä olla jonkinlaisessa telineessä tai ranteeseen kiinnitettynä kalastuksen aikana, jotta kantama pysyy sellaisena, että siitä on jotain hyötyä.
Laitteen kertoma lämpötila tuntuu olevan myös hieman optimistinen. Sen kelluttua kolme tuntia joulukuisessa merivedessä, väitti se lämpötilan olevan 4,8 astetta. Samaan aikaan veneen oma Lowrancen anturi antoi lukemaksi 3,1 ja naapurin Humminbird tasan 3 astetta. Etäisyys oli 2 metriä.
Käyttö on yleisesti hyvin yksinkertaista ja sovellus kertoo selkeästi mitä pitää tehdä. Viiden tuuman älypuhelin riittää hyvin ruuduksi, mutta esimerkiksi 10 tuuman tabletti antaa jo luksusluokan näkymiä.
Muita ominaisuuksia
FishHunterin ominaisuuksiin kuuluu myös yhteisöllisyys, jolloin käyttäjät voivat ilmoittaa saaliita kuvineen osioon ”catches”. Saaliita voi hakea valikosta myös lajien, koon, pyyntitavan tai ajankohdan perusteella, mutta koska sovellus on kansainvälinen, on valikossa huima määrä erikoisia lajeja.
Karttapohjaan voidaan merkitä kalapaikkoja (jota harva suomalainen varmaan tekee) ja yhteisöä voi tarkastella valikosta ”Find fishhunters”. Myös säätiedot löytyvät kohdasta ”weather” kunhan GPS:n pitää päällä. Säätietojen tuottajaa ei sovelluksesta selvinnyt, mutta perustiedot näyttivät pitävän paikkansa.
Mihin käyttöön FishHunter sopii parhaiten?
FishHunter on omiaan silloin kun kalastetaan esimerkiksi tuntemattomia pienvesiä rannasta tai esimerkiksi kelluntarenkaalla. Sillä saa nopeasti selvitettyä yleiskuvan ja löytää paikat, joihin keskittää kalastus.
Vaelluskalastajalle siitä on suurta apua, tosin luotain tulee saada heitettyä jollain keinolla, sillä tuskin kukaan jaksaa kantaa erämaahan shad-vehkeitä. Tässä voi käyttää hyväkseen esimerkiksi vanhaa käsikelaa, jossa on kerittynä 50 metriä vahvaa siimaa tai narua.
Maltillisesti virtaavissa virtavesissä FishHunterista on apua, sillä se voi paljastaa esimerkiksi lohen tai taimenen oleskelumontut tai harjukset suvannosta. Liian kovassa virrassa laite tuskin pysyy pystyssä.
Mökkitouhuihin ja rantakalastukseen FishHunter tuo huomattavan määrän lisää infomaatiota, josta ehkä myös kalastusta vähemmän harrastavat saattavat innostua. Jatkoon!
Lowrance FishHunter 3D
- Ilmainen sovellus Android / iPhone -laitteille
- Syvyysnäyttö jopa 55 m
- Lähetysetäisyys 65m optimiolosuhteissa
- Viisi kaikuelementtiä mahdollistaa 3D kuvan
- Kaikutaajuudet 381kHz, 475kHz ja 675kHz
- Mahdollisuus omien syvyyskarttojen tekoon (GPS paikannus)
- Teho 300W
- Akun kesto jopa 10 tuntia (lämpimissä olosuhteissa)
- Käyttölämpötila -30C – +35C
- Sopii pilkkikäyttöön
- Paino 180 g
- Hinta noin 250 euroa
- Lisätietoa www.lowrance.fi