Garminin marine-osasto on tehnyt viime vuosina vahvaa tuotekehitystä veneilyn ja kalastuksen monitoimilaitteiden parissa. Kalastajat ovat eniten kohisseet LiveScope-luotauksesta. Hämeenlinnalainen kilpakalastaja Mika Vallius tarjoutui esittelemään innovaatiota käytännössä.
Mikalla on Trackerissaan Garminin monitoimilaitemalliston huipulta päälaitteena 8416 xsv 16″ ja kakkosnäyttönä 7416 xsv 16″. Peräpeilissä hänellä majailee viistokaikuanturi GT34UHD sekä CHIRP-anturi GT15M-TM.
Näppärän liikuteltavan ja pyöriteltävän Z-Bait-varren päässä Mikalla on vanhempi PanOptix-anturi sekä uusi nyt kokeiltava LiveScope-anturi. LiveScope-anturin voi asentaa myös kiinteästi veneen runkoon tai peräpeiliin.
Jaettua live-näkymää
Garminin monitoimilaitteet ovat täysin verkotettavissa keskenään ja ne voi kytkeä myös osaksi veneen muuta järjestelmää kuten erilaisiin viihdejärjestelmiin, tutkaan, autopilottiin, NMEA2000:een tai Ethernetiin. Niistä löytyy omien karttojen tekomahdollisuus sekä monipuoliset muokkausvalikot.
Mika kytkee LiveScopen päälle ja alkaa lähettää minulle keulaan näkymää, joka tapahtuu juuri nyt. Havaitsen salakkaa tai pientä pasuria parvittain hieman veneestä etuvasemmalle ja Mikan ohjeiden mukaan löydän myös paikalta petokaloja, joista jotkut ovat muodosta päätellen kuhia ja toiset haukia.
Z-Bait-vartta rauhallisesti kääntämällä pääsemme seuraamaan kalojen reaktioita jigiin, jonka Mika on heittänyt parven tuntumaan. LiveScope paljastaa parven liikkeen suunnan helposti ja anturia kääntämällä pikkukalaparvi tai yksittäiset petokalat pystytään pitämään koko ajan ruudulla.
Tilanteen tarkastaminen onnistuu zoomaamalla livenä.
LiveScopella voidaan ”live-luodata” leveämpi alue kuin perinteisellä kaiulla ja kiinteästi asennetulla anturilla kun Z-Baitia kääntelee puolelta toiselle. Kalat vaan eivät yksinkertaisesti pääse karkuun.
LiveScope-anturi ja Black Box -laite tarvitaan mikäli käytössä ei ole uuden 8400 xsv -sarjan laitetta.
Laaja keila paljastaa
LiveScope tarjoaa kalastajalle optimiolosuhteissa jopa 61 metrin päähän sivuille ja alas kantavan keilan. Mikan mukaan käytännössä järkevä tarkasteluetäisyys on uusien paikkojen tutkinnassa noin 30 metriä ja tutuilla kalapaikoilla noin 20 metriä, jolloin saavutetaan optimaalinen tarkkuus.
Hän kertoo, että gyrokompassiin perustuva vakautus pitää luotainnäkymän vakaana myös kovassa aallokossa, jota nyt umpipläkässä emme pysty simuloimaan.
Tässä seurataan pohjassa olevia kuhia, jotka vaihtavat oleskelusyvyyttään ilmeisesti lämpimämmän veden myötä. Ylimmäinen kalakohde on jo karkeampi kuha.
Rajattu zoomaus kalaparveen paljastaa, että muutama petokalakin on väijymässä saalista. Kalat ovat todennäköisesti kuhia salakan perässä.
LiveScopen lisäksi uudesta 8416 xsv -laitteesta löytyy omien karttojen teko sekä erilaisia muita kaikuteknologioita.
Entistä helpommin tilanteen tasalle
LiveScope tarjoaa ennennäkemätöntä herkkua kalastajalle, mutta silti se ei syrjäytä muita kaikutekniikoita vaan tukee niitä. Sen tarjoamaan näkymään täytyy hieman totutella, mutta puolen päivän kokeilun jälkeen aloin itsekin jo saamaan hyviä havaintoja, joita tuin viistokaiun ja CHIRP:in tiedoilla.
LiveScope-luotaintekniikassa on se hyvä puoli, että sen automaattiset asetukset säätävät kuvan parhaaseen katselutilaan ja kuvaa voi zoomata suoraan kosketusnäytöltä – livenä luonnollisesti.
Ruotsalaista tekoa oleva Z-Bait-varsi on rakenteeltaan ja toimivuudeltaan nerokas.
Kannattaako hankkia?
Garmin LiveScope on suunnattu täysin aktiivikalastajalle. Se on varmasti myös sopiva opaskäyttöön ja sillä voi hurmata asiakkaan live-esityksellä. Jos vastaat myöntävästi näihin seikkoihin, hankkimista kannattaa miettiä.
Hinnaltaan järjestelmä on 1999 euroa, joka sisältää luotaintekniikan ytimen: GLS 10 Black Box -laitteen, anturin sekä plug-and-play-tyyppisen Garmin Marine Network -liitännän, jonka avulla se voidaan integroida saumattomasti yhteensopivaan Garmin-karttaplotteriin. Pelkän anturin saa omakseen 649 eurolla, jos omistaa 8400 xsv -sarjan yhdistelmälaitteen.
[envira-gallery id=”89531″]
Lisätietoa www.garmin.com
Teksti ja kuvat ANTTI ZETTERBERG Avustaja MIKA VALLIUS