Etusivu » Marraskuussa suurhaukijahtiin
Kalastus

Marraskuussa suurhaukijahtiin

Marraskuu on loistava suurhaukien kalastuskuukausi. Kalat tankkaavat ahnaasti talvea varten ja niiden löytäminen ei ole niin mahdotonta kuin kuvitellaan. Tunnetut suurhauen kalastajat Antti Heinonen ja Ville-Matti Blomqvist kertovat täsmävinkit sen suuren pyyntiin.

Mistä suurhauen löytää?

Paikkatuntemus on kaiken a ja o. Hauki siirtyy loppusyksyllä ja viimeistään alkutalvesta sisälahtiin tankkaamaan talven varalle ja etsimään sopivaa kutupaikkaa. Kartasta on helppo sulkea pois suurhauen löytämisen suhteen epätodennäköiset paikat eli kilometrikaislat, liian syvät tai laajat lahtialueet sekä vailla kasvustoa olevat alueet.

”Suurhaukea hakisin matalahkojen lahtialueiden keskustoista. Siellä missä on kasvillisuutta, löytyy saaliskalaa ja haukia. Jos lahdesta löytyy kuoppia tai penkkoja, ne ovat varmasti kokeilemisen arvoisia paikkoja. Lahtikalastuksen hyvänä puolena on myös se, että kalastuspaine on noilla alueilla pienempi kuin kaislikoiden reunoilla. Näitähän yleensä nyhrätään”, Antti Heinonen sanoo.

 

 

Tämän tyyppisiä vesistöalueita kannattaa tutkailla. Merellä ja järvellä ovat suurinpiirtein samat periaatteet.

Älä seikkaile liikaa

Ville-Matti Blomqvist neuvoo pitämään oman kalastusalueen tilanteen hyppysissä ja keskittämään kalastusajan sinne. ”Liika hyppiminen +-100km paikasta toiseen yhdistettynä rajoitettuihin kalastuspäiviin aiheuttaa tilanteen karkaamisen käsistä”, VMB painottaa.

Tasainen kilometrikaisla on nyt myrkkyä

Ville-Matti Blomqvist neuvoo jättämään suosiolla kilometrikaislan väliin. ”Se on myrkkyä ajanpolttamisen ja kalan koon suhteen. Poimisin paikkaesimerkkinä tähän sesonkiin ison lahtialueen reunamilta pienemmän lahdelman ja sen edustalla olevan harvan kaislikon osuuden. Se kielii erilaisesta pohjamuodosta ja mahdollisesta penkasta, jossa isompi kala majailee”.

Suurhaukimaastoa, jossa on riittävästi muuttuvia elementtejä.

Kovan tuulen päivänä, tuulensuunnan vaihtaessa pääsuuntaansa, on kalastettava myös aivan poteron perät. Tuulen jatkuessa kauemmin ovat nämä usein tyhjiä kalan siirtyessä rauhallisempaan paikkaan. ”Silloin keskuspenkat ja akanvirrat toimivat paremmin”, VMB vinkkaa.

Kalapaikan haravointi

Kun oletettu suurhauen paikka on löydetty, kannattaa sitä kalastaa järjestelmällisesti. Heitä aina tarkkaan valittuun paikkaan ja vältä liian pitkiä heittoja, kalapäivät ovat marraskuussa lyhyitä ja kun uistin ui eri puolilla, se kalastaa tehokkaammin.

Kalapäiviin tulee marraskuussa usein talvinen tunnelma. Kuva Jaakko Varjokorpi.

Kun liu’ut tai ajat keulakoneella kalapaikalle, muista aloittaa kalastus jo mahdollisimman kaukaa, jopa lahden suuaukkoa ennen. Etenkin, jos tiedät, että paikasta on saatu isoja haukia aiemmin.

Voit myös ankkuroitua lahden keskelle ja tehdä sieltä heittoja eri suuntiin. Kaikuluotaimen näyttöä kannattaa tarkkailla mahdollisten kuoppien ja pienten syvänteiden varalta ja pistää kohdat muistiin. Syvyyden vaihtelut keräävät kaloja ja niitä alueita kannattaa pommittaa.

Ville-Matti Blomqvist neuvoo jättämään kilometrikaislan väliin ison hauen suhteen.

Kalasta koko valoisa aika

Marraskuussa valoa on enää nimeksi ja pilvisenä päivänä keskellä päivääkin saattaa olla hämärä tunnelma. Hauki on aktiivinen koko valoisan ajan, joten tauot on hyvä pitää lyhyinä. Niin sanottu ison kalan ikkuna ei ole välttämättä kauaa auki.

Uistimet marraskuisen suurhauen pyyntiin

Tänä päivänä aktiiviset suurhauen pyytäjät käyttävät pääasiassa isoja pehmovieheitä, jerkkejä sekä isoja lusikoita. Myös perho ja kelluntarengas ovat erittäin kova yhdistelmä etenkin hankalan päivän sattuessa kohdalle.

Hauki valitsee helposti kohteen josta saa paljon energiaa pienellä vaivalla. Uistinten väriä ja tyyppiä kannattaa myös vaihtaa aika ajoin, jos ei kalaa ole vähään aikaan kuulunut. Sama uistin ei todennäköisesti pelitä koko päivää.

Hauen saamiseksi kannattaa ehdottomasti kokeilla erilaisia vaihtoehtoja, jos syöntiä ei tunnu löytyvän.

”Esimerkiksi Snack Baitsin XL-koko on hyvä esimerkki vieheen koosta, jota nyt kannattaa tarjota. Todella huonoon syöntiin suosittelen heittoperhoa ja hidasta uittoa. Tämän syöntihalukkuuden lopahtamisen havaitsee hyvin siitä, että alueen kalat sinä päivänä vain tönivät viehettä, purevat nopean arasti tai jäävät jerkkiin vain takakoukusta kiinni. Juuri nyt suosin väreissä pumua eri versioissa ja pinkkiä helmimahalla”, Ville-Matti Blomqvist sanoo.

Antti Heinonen vinkkaa, että uistimen valinnassa on oleellista, että niitä voi tarvittaessa kelata sisään todella hitaasti ja ne leijuvat pitkään pysäytyksessä.

”Isot kumit kuten McPike, Hanko Gummi, McRubber, isot häntyrit kuten McMio Beast, erilaiset kookkaat hybridivieheet kuten McHybrid, suhteellisen matalakulkuiset vaaput ja myös jerkit soveltuvat suurhauen lahtikalastukseen mainiosti”, Antti Heinonen vinkkaa.

Vapa ja kela raskaiden uistimien mukaan

Suurhauen kalastajan kela on jämäkkä hyrräkela, johon mahtuu 100 metriä paksua 0,35 – 0,40 kuitusiimaa. Jos kelasta löytyy iso voimakampi isolla nupilla sitä voidaan helposti käyttää myös paksummat hanskat kädessä kalastustarkkuuden kärsimättä radikaalisti.

Hyrräkela on ison hauen kalastajan työkalu. Kuva Jaakko Varjokorpi.

Vapojen viehesuositukset voivat yltää jopa 200 g asti, mutta näiden uistimien heittely on pidemmän päälle todella rankkaa. Sopivin versio on usein noin 100 g viehesuosituksen omaava noin 8-jalkainen ”kumivapa” tai noin 7-jalkainen jerkkivapa. Monella aktiivilla on kaksi tai useampia settejä valmiina erilaisten uistinten heittelyyn, joka edesauttaa päivän sävelen löytymistä.

Pukeutuminen loppukaudesta

Marraskuussa kalastaminen on kylmää puuhaa. On sanomattakin selvää, että päällä tulee olla vähintään pelastusliivit, mutta suositeltavampaa on käyttää pelastuspukua tai esimerkiksi Ursuit MPS kuivaa välipukua.

Kenkiin kannattaa myös panostaa. Tänä päivänä saa edullisia kalastuskäyttöön suunniteltuja pari-kolme kymppiä maksavia talvikumisaappaita, joissa on irrotettava huopavuori. Ne eristävät hyvin pohjasta hiipivän kylmyyden ja kalastus on miellyttävää.

Sormet tahtovat myös jäätyä pitkinä päivinä. Eri valmistajilta löytyy myös kylmiin keleihin suunniteltuja kalastushanskoja, joissa kaikki sormet ovat kiinni ja tuntuma kalastukseen on hyvä. Perinteiset kynsikkäät voi kyllä suosiolla unohtaa.

Suurhauen käsittely

Jos niin onnellisesti käy, että suurhauki saadaan nappaamaan, on hyvä muistaa, että ne ovat arvokkaita geenipankkeja ja ekologisen tasapainon ylläpitäjiä. Kohtele siis haukea kunnioittavasti.

-Ylösnosto haavilla tai lip lock –leukaotteella vatsaa tukien
-Haavin havaksen tulee olla pienisilmäistä ja solmuttomasta materiaalista valmistettua, tällainen havas ei vahingoita kalan eviä eikä ihoa
-Uistimen irrotus nopeasti tai jos on oikein pahasti, niin koukut poikki pihdeillä
-Punnitus haavissa tai punnituspussissa, ei roikottaen, sillä selkäranka voi venähtää
-Mittaus nopeasti mittalautaa tai nauhaa vasten siten ettei kala pääse riehumaan veneen pohjalla
-Vapautus rauhallisesti kalaa tukien ja varmistutaan siitä, että hauki potkaisee itsensä vapaaksi, ei jätetä kalaa kellumaan

Ville-Matti Blomqvist näyttää mallia oikeasta vapautustyylistä.