Etusivu » Isojen shadien uistelun tehoa aletaan vasta ymmärtää
Isojen shadien uistelu
Hauki ja hauen kalastus Varusteet

Isojen shadien uistelun tehoa aletaan vasta ymmärtää

Kävin pari vuotta sitten Mikko Lammen kyydissä ihmettelemässä isoilla shadeilla eli kumiuistimilla uistelua. 30-50-senttistä oikean kalan näköistä kumia hinatessa tuli mieleen, ettei tästä lajista vielä tiedetty kaikkea tuolloin. Eikä varmaan tiedetä vieläkään, mutta jo hieman enemmän.

Mikko Lampi on Keski-Suomessa asuva erityisesti shadeilla uisteluun erikoistunut hauenkalastaja. Hän on kerännyt usean vuoden ajan kokemusta siitä miten isoilla, jopa 500 g painavilla shadeilla uisteleminen on mahdollisimman tehokasta.

”Olen havainnut viime vuosina, että kesäöinä kannattaa olla vesillä, koska iso hauki tuntuu silloin liikkuvan 1-3 metrin vesikerroksissa. Näiltä syvyyksiltä se on varsin helppo tavoittaa ilman takiloita tai muita apulaitteita. Isoa shadia kun tarjoaa, niin ollaan jo asennoiduttu ison kalan tavoittamiseen”, Mikko sanoo.

”Ja vaikka ei viistoluotaimia tai plottereita omistaisikaan. kannattaa isoja vieheitä käydä uittamassa ihan isommillakin selkävesillä”, hän lisää.

Hauki on kannibaali, eikä epäröi omien lajikumppanien syömistä. Siksi shadeissakin on hyvä löytyä pikkuhauki.

Tärppiväli pitenee

Isoja, joskus jopa puolimetrisiä shadejä käytettäessä on selvää, että tärppiväli kasvaa vääjäämättä.

”Shad-uistelun etuja käytettäessä 30-50 cm pyytöjä on, että pienet kalat karsiutuvat pois ja mahdollisuus todelliseen ennätyskalaan kasvaa”, Mikko toteaa.

Hänen mukaansa on etu, että shadeistä saadaan tehtyä todella aidonnäköisiä ja -uintisia. 

Sivu- ja perävavoissa on lisäpainot, jotta ne saadaan uimaan mahdollisimman lähelle sitä syvyyttä mitä siimamittari kertoo.

”Aidon saaliskalan uintia vastaava uinti toimii kaikissa tilanteissa, uinti pelaa niin hitaassa kuin hieman nopeammassakin vedossa eikä uintia tarvitse erityisesti säätää”, Mikko tietää.

”Tärppivälin ollessa pitkä ei ehkä kannata ensimmäiseksi luvata sitä ruokakalaa anopille. Tai sitten laittaa yhteen vapaan jotain pienempää”, Mikko nauraa.

Näitä näkymiä myös uistelijan kannattaa tavoitella.

Kaikutekniikka apuna shad-uistelussa

Mikko kertoo käyttävänsä aktiivisesti uusinta kaikuluotainteknologiaa. Kalaa se ei tuo pöytään, mutta helpottaa esimerkiksi kalan tai saaliskalojen löytämisessä.

”Totta kai kaikutekniikasta on apua. Viistoluotaimesta monesti erottaa yksittäisen ison kalan, jonka voi merkata plotteriin. Jos uistelee plaanareiden kanssa niin voi jännittää tuleeko johonkin kalan ohittaneeseen vieheeseen tärppi tai kiertää lenkki uudelleen havaitulle kalalle”, Mikko vinkkaa. 

”Uusinta Lowrance Live Sightiä en ole uistelussa vielä ehtinyt kokeilemaan, mutta sen kautta on varmasti jännittävä seurata vieheen kulkua ja että ilmestyykö joku seuraamaan viehettä. Tätä aion kokeilla varmasti tällä kaudella”, Mikko sanoo.

Kannattaa siis jo tänä kesänä kokeilla isoilla shadeilla uistelua. Niitä voi painottaa oman mielen mukaan tai uittaa niin plaanarin kuin takilankin takana. Eikä kaikkien tarvitse olla puolen metrin mötköjä. Pienemmilläkin pärjää. 

Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat MIKKO LAMPI & ANTTI ZETTERBERG
Asiantuntija MIKKO LAMPI

Silloin kun iso hauki ei ole rantavesissä, sen löytää selkävesiltä ja uistelu on tehokkain keino sen löytämiseksi.
Näitä usean sadan gramman painoisia Savage Gearin shadeja on jo todella vaikea heittää, mutta ne ovat kuin luotuja uisteluun