EU:n komission ja kemikaaliviraston (ECHA) esitys lyijyn kiellosta ja käyttörajoituksista julkaistiin 27.2.2025 ja onkin vain ajan kysymys, milloin EU:n tasolla saadaan lopullisesti päätettyä, millainen lyijykielto vapaa-ajan kalastusvälineisiin tulee. Kuusamon Uistimella ollaan etujoukoissa siirtymässä lyijyttömyyteen.
EU:n kemikaalivirasto on laskenut, että 20 vuoden aikana metsästyksessä ja kalastuksessa luontoon päätyisi 870 000 tonnia lyijyä, mutta nyt esityksen mukaan tehtävillä käyttörajoituksella sitä saataisiin karsittua pois 630 000 tonnia eli noin 72 %.
Lyijy on halpaa ja tiheydeltään sopivaa käytettäväksi kalastusvälineissä, mutta sillä on niin paljon haittavaikutuksia ympäristön kannalta, ettei sen käytön jatkamiselle ole perusteita. Terveet kalat ja vesistöt ovat koko kalastusharrastuksen elinehto.
Kuusamon Uistin on laittanut toimeksi
Kuusamon Uistimen toimitusjohtaja Kimmo Korpua on seurannut tilannetta jo pitkään ja päätti jo kauan sitten, että yritys pyrkii eroon lyijystä niin nopeasti kuin se on järkevästi mahdollista.
He ovatkin onnistuneet korvaamaan lyijyn tuotteissaan yli 90-prosenttisesti ja syksyllä 2025 kaikki tuotteet on Korpuan mukaan korvattu lyijyttömiksi.
“Mennään mieluummin suunnitelmallisesti etupeltoon tässä asiassa eikä jäädä odottamaan tilannetta kun muutos on pakko tehdä”, Korpua korostaa.
Miten näet komission esityksen toteutuskelpoisuuden käytännössä?
“Käyttö normaalissa kalastuksessa on erittäin vaikea valvoa. Markkinoilla on paljon lyijyä sisältäviä vieheitä ja painoja. Uusien tuotteiden myynnin valvominen on paljon helpompaa. Uskon, että myös kauppa ottaa tästä vastuuta ja on ostamatta lyijyä sisältäviä tuotteita”, Korpua toteaa.
Kimmo Korpua myös hieman ihmettelee tilannetta, jossa esimerkiksi verkon alapaulassa saa olla lyijyä kun lyijy on paloissa, mutta lyijypainosiimaa ei saa myydä.
Koko työuransa metallin kanssa tekemisissä oleva Korpua tietää, että kupari ja messinki voivat sisältää lyijyä jopa yli 3 % riippuen raaka-aineen toimittajasta.
Hän sanoo, että he ovat Kuusamon Uistimella olleet tarkkoja siitä, että heidän uistimissaan käytetty kupari tai messinki ei sisällä juurikaan lyijyä.
“Mutta kuka valvoo esimerkiksi Temun tuotteiden lyijypitoisuutta?”, hän pohtii.

Muutoksia tuotantotapaan
Korpuan mukaan lyijyttömyyteen siirtyminen on vaatinut kaikkien metallituotteiden muottien uusimisen sillä eri materiaalit vaativat eri lämpötilaa.
“Konekantaa ei ole onneksi tarvittu uusia, mutta korvaavat metallit ovat yli 10 kertaa kalliimpaa kuin lyijy. Tuotteiden hinnoittelussa on tällä hetkellä painetta, jotta ne pysyisivät kilpailukykyisinä. Toivotaan, että korvaavien metallien hinta laskee käyttötarpeiden lisääntyessä”, Korpua sanoo.
Korpua ei liikesalaisuussyistä suostu kertomaan millä metalleilla he ovat pystyneet korvaamaan lyijyä.
“Erilaisilla metalliseoksilla – en valitettavasti voi kertoa muuta kuin että se ei ole sinkkiä. Muutoin käytämme yleisesti käytettyjä materiaaleja, jotka valitettavasti maksavat huomattavasti enemmän kuin lyijy.
Korpua korostaa lopuksi, ettei Kuusamon Uistin myy tuotteita ilman maalausta tai muuta pinnoitetta.
“Lyijyttömät tuotteet näyttävät ja tuntuvat aivan samoilta kuin lyijyä sisältävätkin, mutta kuormittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän, joka on kaikin puolin erinomainen asia.”
Lisätietoa: kuusamonuistin.fi & echa.europa.eu
Teksti ANTTI ZETTERBERG Kuvat VALMISTAJA