Isojen petokalojen kalastaminen on siirtynyt pääosin mereltä sisävesille, jossa venekalustolta ei välttämättä vaadita samoja ominaisuuksia kuin meriolosuhteissa. Käytetty ja kevyt lasikuituvene on tässä kalastuksessa
Tavoitteena oli veneessä iso avotila, mahdollisuus asentaa noin 20-hevosvoimainen kahvaohjattava perämoottori, keulatasanne sähkökeulamoottorille sekä jotain kuivaa säilytystilaa. Uusia tarpeen täyttäviä veneitä löytyy markkinoilta, mutta hinta on suhteessa korkea verrattuna yhtä pykälää isompaan kokoluokkaan.
Veneen valinta
Jo alkuvaiheessa päätin, että kustannussyistä en osta uutta venettä vaan käytetyn hyväkuntoisen edullisen lasikuituveneen, jota olisi helppo muokata kotikonstein. Olin viimeksi tehnyt lasikuitutöitä yli 20 vuotta sitten kun olin korjaillut kalastusurani ensimmäisiä veneitä.
Lasikuiduttaminen ei loppujen lopuksi ole hankalaa. Hyviä opetusvideoita löytyy esim. YouTubesta. Veneeksi valikoitui latvialaisvalmisteinen 4,3 m pitkä ja 1,55 m leveä trimaraanirunkoinen loivalla V-pohjalla varustettu vene, joka oli seisonut yhden talven käyttämättä pihalla. Trimaraanirunkoiset veneet ovat tunnetusti hyvin vakaita.
Suunnittelu
Vene oli varustettu etu-, keski- ja takapenkillä, joista etupenkissä oli säilytysluukku. Veneen pohja oli yksikuorinen ja epätasainen. Vedenpoisto oli toteutettu takapenkin läpäisevällä poistoreiällä veneen perään, jossa oli pohjatulppa.
Heti alkuun havaitsin, että veneen ohjattavuuden kannalta kuski pitäisi istua edempänä veneessä, jotta perämoottorin kahvaa voi kääntää vapaasta selän takana. Veneen keskipenkki saisi poistua ja veneeseen asennettaisiin tasainen pohja, jonka alla voi viedä tarvittavat putkitukset sähköasennuksille keulaan, jonne asennetaan sähkökeulamoottori ja toinen kaikuluotaimen näyttö.
Toinen kaikuluotaimen näyttö ja liveteline asennettaisiin kuskin kohdalle, joten veneeseen tarvittiin myös jälkiasenteiset kaiteet elektroniikan asennuksille. Kaikki sähköt päätin tehdä piiloasennuksina penkkien alla, jotta kaapelit eivät pyöri jaloissa kalastettaessa. Veneessä oli keulassa köysien säilytykseen laminoitu reuna, jota voisin käyttää hyväksi keulatason rakentamiseen sähkökeulamoottorille.
Takapenkin suunnittelussa päädyin U-malliseen penkkiin, jonka keskiosa olisi auki avotilaan. Tilaan voisi sijoittaa polttoainesäiliö, joka olisi piilossa silmiltä mutta ei veisi arvokasta säilytystilaa.
Purkutyöt
Purkutyöt veneessä sisälsivät lopulta keskipenkin poiston, takapenkin etureunan poiston sekä keulassa olevan köysien säilytykseen tarkoitetun tilan reunuksen poistamisen. Käytin osien purkamiseen akkukäyttöistä kulmahiomakonetta sekä puukkosahaa, josta tuli huomattavasti vähemmän pölyä.
Veneen jälleenrakentamisessa päätin hyödyntää mahdollisimman paljon purettavia lasikuituosia jo pelkästään kustannuksien säästämiseksi, mutta myös järkisyistä, joten palaset eivät menneet roskikseen.
Ilman vauriota ei ihan päästy, kun puukkosaha läpäisi veneen reunan kahdesta kohtaa mutta sisäpuoliset korjaukset oli tässä vaiheessa helppo tehdä. Lasikuituveneen jälleenrakentamisessa on mahdollista käyttää hyväkuntoisia lasikuitupaloja koska hartsin avulla pintoihin saadaan erittäin hyvä adheesio eli tartunta.
Esikäsittely ennen jälleenrakentamista
Lasikuitutöissä pohjustettavan pinnan esikäsittely on erittäin tärkeää. Vaikka pinnoitteena toimivaan Topcoat-maaliin saa laminoitaessa myös tartunnan mutta koko vene hiottiin puhtaalle lasikuitupinnalle niiltä osin, jossa tehtiin lasikuitutöitä. Puhdistustyöstä tuli erittäin paljon pölyä, joten asianmukainen hengityssuojaus oli paikallaan.
Jälleenrakentaminen
Veneen jälleenrakentaminen keskittyi neljään osa-alueeseen. Takapenkin rakentaminen, keulatasanteen rakentaminen sähkökeulamoottorille, keskipenkin poiston korjaustyöt sekä uuden tasaisen lattian asentaminen, jonka jälkeen olisi mahdollista suorittaa maalaustyöt.
Ennen töiden aloittamista tuli ratkaista sähkökaapelointi takapenkistä, johon akku- ja muu elektroniikka sijoitettaisiin. Päätin ratkaista sen asentamalla 2kpl 32 mm muovista viemäriputkea tulevan lattia alle ja keulapenkin rakenteiden läpi piilossa. Toiseen putkeen asennettaisiin keulamoottorin sähköjohdot ja toisessa keulaan asennettavan luotaimen vaatimat virta- ja verkkojohto.
Lasikuitutyö on ohjeita noudattamalla verrattain yksinkertaista työtä. Lasikuitutyössä käytettiin Paklan tuotteita eli 300g/1m2 vahvuista lasikuitumattoa, polyesterihartsia sekä kovetetta. Polyesterihartsiin sekoitetaan kovetetta valmistajan ohjeen mukaan.
Käsiteltävään puhdistettuun pintaan sivellään pensselillä hartsia ja päälle asetetaan lasikuitumattoa, jota töpötellään pensselillä, kunnes ilma on poistunut ja lasikuitumatto sulanut hartsiin.
Polyesterihartsi on erittäin haitallista ainetta, joten asianmukainen hengitys- ja silmäsuojaus on välttämätöntä. Pensseleitä kuluu paljon työssä ja kädet on suojattava työskenneltäessä polyesterihartsin kanssa. Kaikki tarvikkeet hankittiin Maritimista.
Takapenkin rakentaminen
Takapenkin rakentaminen tehtiin hyödyntämällä olemassa olevia keskipenkin palasia ja leikkaamalla niistä sopivia palasia, jotka muodostivat uuden U-muotoisen penkin. Palaset asetettiin tilapäisesti paikalleen teipillä ja paikkalaminoitiin paikalleen. Lopuksi kaikki osat laminoitiin saumakohdista kiinni sisäkautta 6-8 kerroksella lasikuitumattoa, jotka muodostivat noin 4 mm paksun valmiin lasikuitupinnan. Toiseen laatikkoon laminoin veneen reunaan 12 mm vaneripalan, johon pystyy jatkossa kiinnittämään tarvittavat elektroniikan. Kun runko oli valmis, kansi laminoitiin kiinni muotin avulla.
Keulatasanteen rakentaminen
Veneessä ei ollut vakiona keulatasannetta, johon olisi mahdollista asentaa keulamoottori. Keulatasanne toimii myös astinlautana veneeseen noustaessa ja poistuessa. Päätin hyödyntää keulasta poistettua reunusta tason otsapintana ja itse tasanteen rungon tein 6 mm vanerista.
Leikkasin vanerin mittaan ja laminoin vanerin alapuolelta kahdella lasikuitumatolla vesitiiviiksi. Lasikuitumatot jätin reunoilta yli, jotta laminoinnin voi tehdä reunoilta yhtenäiseksi.
Kun kaikki palaset olivat paikallaan niin laminointi aloitettiin yläpinnalta. Yläpintaan tuli 8-10 kerrosta lasikuitumattoa jotta tasosta tuli riittävän vahva kestämään kaikki keulamoottorin kuorma.
Keskipenkin korjaustyöt
Keskipenkin poiston yhteydessä olin huomannut, että penkin sisältä puuttui reunoilta trimaraanirungon peittävät palaset ja myös veneen kylkien vahvuus oli ohuempi penkin sisältä. Trimaraanirunko oli helppo laminoida keskipenkistä poistetuilla palasilla yhtenäiseksi ja reunoihin laminoin ohuemmalle kohdalle 3-4 kerrosta lasikuitumattoa jotta vahvuus on yhtenäinen koko kylkien osalta.
Lattian rakentaminen
Lattian rakentamisessa päädyin lopulta samaan tekotapaan kuin keulatasanteessa. Lattian runko mitoitettiin ensi pahvimuotilla, joka siirrettiin lopulta neljään palaseen 6 mm vaneria. Lattian muodossa tuli ottaa huomioon alle jäävät rakenteet, ettei vesi pääse missään tilanteessa seisomaan alapohjassa.
Kun lattiavanerit oli mitoitettu, laminoin vanerit alapinnalta kahdella kerroksella lasikuitumattoa. Puupinnat tulee muistaa aina kyllästää hartsilla ennen itse laminointia. Muuten hartsi ei tartu puuhun. Isoissa tasaisissa pinnoissa paras työkalun ilman poistamiseksi lasikuitumatosta on ilmaustela. Tarkemmat viimeistelyt voi edelleen tehdä pensselillä. Lasikuitumatot jätin reunoilta yli, jotta laminoinnin voi tehdä reunoilta yhtenäiseksi.
Kun vanerit olivat laminoitu alapuolelta, niin oli aika suunnitella kiinnittämistä itse runkoon. Laminoin kaikkiin jätettyihin rakenteisiin kaistaleet lasikuitumattoa, jotka toimivat tartuntoina. Sen jälkeen oli aika nostaa lattia paikalleen. Laminoin alapuolen reunoille jätetyt kaistaleet vielä kiinni runkorakenteeseeen ja painoksi laitoin 2kpl raskaita tunkkeja. Kun tartunnat ja reunat olivat kovettuneet, niin oli aika käsitellä yläpinta kuten alapinta. Yläpintaan laminoin 3 kerrosta lasikuitumattoa.
Maalaaminen
Veneen maalaamisessa käytettiin Paklan Topcoat-maalia. Topcoat on kaksikomponenttinen maali mihin käytetään sama kovetetta kuin polyesterihartsiin. Veneen törmäyslista, hankaimet ja keulapenkin luukku poistettiin ja takapenkkien luukkujen asennusreiät leikattiin penkkeihin valmiiksi. Paikkakohdat maalattiin ensin kertaalleen pensselillä, jonka jälkeen koko vene maalattiin kahteen kertaan mohairtelalla.
Seuraavassa osassa pääsemme varustelemaan ja viimeistelemään venettä.
Teksti ja kuvat PASI TAPONEN