Uisteleminen voi välillä olla pienvesissä jäätävän tehokas tapa pyytää haukea, mikäli kalaa ole heittämällä onnistuttu tavoittamaan.
Käytän välineinä samoja vapoja ja keloja, joilla myös heitän haukea. Täsmäuisteluun valitsen mieluummin näistä vavoista sen kaikkein raskaimman ja jäykimmän. Jäykemmällä 8,6-jalkaisella vavalla koen saavani tartutuksen onnistumaan paremmin.
Pyrin pitämään vapaa siiman suuntaisena, jotta saisin vastaiskun onnistumaan mahdollisimman hyvin. Oman siimani päästä löytyy useimmin reilunkokoinen swimbait, shadi tai hybridiuistin. Tarvittaessa teen lisäpainotuksen joko siimaan tai suoraan shadiin. Esimerkiksi Savage Gearilla on hyvä valikoima näitä kaikkia uistintyyppejä. Väreistä useimmin perässä uivat luonnolliset värisävyt.
Uistelemaan
Yleensä aloitan kalastamisen heittämällä, mutta toisinaan täsmäuistelu on ronkelille kalalle tehokkaampaa. Kalastan samoja alueita kuin heittämällä, mutta välillä myös kartoitan uusia vesiä ensin uistelemalla. Kalat löytyvät usein pikkukalaparvien lähistöltä, pattien vierestä, montuista tai niiden reunoilta. Myös kaikki pohjassa oleva poikkeava muoto on kalastamisen arvoista.
Pienveneeseen sopii mainiosti samanlaiset luotaimet ja sähkömoottorit kuin isompaankin veneeseen, joten veneen varustelu kannattaa, jotta uusista vesistä saa kaiken irti.
Sopiva vauhti
Vauhtina pidän yleensä juuri sellaista vauhtia missä uistimen uinti juuri ja juuri käynnistyy eli noin 1,5-2,5 km/h. Jotenkin juuri monotoninen ja tasainen hidas veto tuntuu toimivan silloin kun heittämällä ei saa kontakteja kaloihin. Myös oma kalastus painottuu viileisiin ajankohtiin, jolloin uitto saa muutenkin olla yleensä hidasta.
Teksti ja kuvat PYRY GRANLUND