Kesälomat ovat joillain onnellisilla jo alkaneet nyt kesäkuussa ja viimeistään heinäkuussa lomat pyörivät kaikilla. Moni viettää lomansa mökillä veden ääressä ja mikäpä olisikaan parempaa ajanvietettä kuin kalastus.
Kalastus on parempaa kun välineet ovat kunnossa
Nyt on viimeistään se hetki, jolloin kannattaa tarkistaa mökkivirvelin, uistimien ja veneen kunto.
Vapa ja vaparenkaat tarkistetaan mahdollisten halkeamien varalta. Jos vavassa on pienikin halkeama, se katkeaa ekalla heitolla. Kuluneet vaparenkaat taas syövät siimaa hiekkapaperin lailla.
Uistimien koukkujen kunto on ensimmäinen, joka pistää silmää, joten ruostuneet koukut kannattaa suoraan vaihtaa. Myös uistimiin tulleet kellastumat tai ruosteläikät saa helposti pois kostealla pyyhkeellä. Lusikat saa kiiltäväksi erilaisilla kiillotustahnoilla tai jopa hammastahnalla.
Varsinkin lasikuituiset vanhat veneet tahtovat ajan myötä vettyä. Niitä säilytetään usein ylösalaisin kaadettuna, joten veneen kelluvuus on hyvä tarkistaa ennen vesille lähtöä.
Se, mikä pienveneeseen kannattaa hankkia, on ehdottomasti kannettava kaikuluotain anturin varrella, jonka voi kiinnittää helposti veneen laitaan tai jopa airoon. Kalastustuntuma paranee huomattavasti eikä mitään kiinteitä asennuksia tarvitse tehdä. Kannettavien kaikuluotaimien hinnat pyörivät muutaman satasen kieppeillä.
- Raymarine Dragonfly 5,7″ näytönsuoja
- Raymarine Dragonfly 7 PRO yhdistelmälaite (Navionics Silver)
- Raymarine Dragonfly 4 DVS kaikuluotain
- Raymarine CPT-100 DVS CHIRP anturi
- Raymarine Dragonfly 5 PRO yhdistelmälaite (Europe C-MAP Essentials)
- Raymarine Dragonfly 7 PRO yhdistelmälaite (Europe C-MAP Essentials)
- Raymarine Dragonfly 5 DVS kaikuluotain
Toki muitakin kalalajeja on mahdollista saada, mutta ne ovat pikemminkin paikkakuntakohtaisia erikoisuuksia kuin jokaisen tavoitettavissa olevia kaloja. Tietenkin myös mato-ongella on hyvät mahdollisuudet saada hyvä nippu ahvenia tai pari komeaa lahnaa savupöntön täytteeksi.
Kesäistä hauenkalastusta
Olkoonkin mökkipaikka järvellä tai merellä, kesällä kannattaa unohtaa matalat lahdet ja suunnata syvemmän veden ääreen tai paikkaan, jossa on riittävästi syvyysvaihteluita. Pienikään hauki ei viihdy liian lämpimässä vedessä, joten tuulen puolen paikat ovat ehdottoman hyviä kesähaukipaikkoja.
Lomalla otetaan rennosti, joten mitään älytöntä viehearsenaalia ei välttämättä ole pakko joka reissulle mukaan ottaa, vaan valitaan esimerkiksi muutama sopiva vaappu uisteluun, muutama lusikka sekä ehdottomasti lippa, joka on hauelle kesäisin erittäin toimiva uistin. Vakavammin kalastukseen suhtautuvat pakkaavat mukaan shadeja ja jerkkejä, mutta mökkivirvelillä niiden heittäminen voi osoittautua hankalaksi. Muista peruke!
Jos kolmella vavalla uistelee, kannattaa laittaa pinnemmassa uivat uistimet sivuille ja syvemmälle uiva uistin potkurivirtaan. Hyviä vaihtoehtoja pintauistimiksi ovat esimerkiksi Rapala Husky, Bomber 15A, Kuusamo Santeri tai Rapala Original. Jos taas kalastetaan syvemmästä, kannattaa siiman päähän laittaa Jesse, Rapala Shad Rap, Nils Master Haka/Invincible 8 cm tai Merimetso.
Kannattaa myös kokeilla aluksi eri väreillä ja eri uistimilla, jotta saa illan juonesta mahdollisimman nopeasti kiinni.
Ahvenen jigaaminen on parhaimmillaan syksyllä kun kalat parveutuvat, joten kesällä jigaaminen kannattaa jättää tauolle. Ahventa voi sen sijaan tavoitella kesähelteillä esimerkiksi pikkuvaapuilla uistellen tai lippaa kivikoissa heitellen.
Merellä kalat löytyvät usein hyvinkin samoista paikoista kuin syksyllä. Apuvälineenä ahvenparvien ja ahvenelle sopivien penkanreunojen sekä rinteiden etsimiseen kannattaa ehdottomasti käyttää kaikuluotainta.
Saalis kesäpöytään
Verestys ja kylmäsäilytys ovat olennaisia hyvän maun takaamiseksi
Liian usein kala pilataan sillä, ettei sitä verestetä heti pyynnin jälkeen tai että sitä säilytetään liian kauan lämpimässä. Etenkin kuhan maku ja olemus menee nopeasti pilalle, jos kalaa ei saada heti kylmään.
Vesille kannattaa siis ottaa kylmälaukku mukaan, jos reissu kestää pidemmän aikaa. Lyhyille pistoille tai mökkilaiturilta heittelyyn viilennystä ei juuri tarvita kun kala saadaan nopeasti pyynnin jälkeen kylmään.