Viime kaudella lumilautailun ammattilaisuran paketoinut Peetu Piiroinen ehti urallaan saavuttaa lähes kaiken mahdollisen ja teki ennätyksiä, joita tuskin tullaan peittoamaan. Kolmet olympialaiset kokenut ja neljät TTR-kiertueen voitot saavuttanut tekijämies on myös innokas perhokalastaja.
Peetu kertoo, että hän lopetti menestyksekkään uransa hyvillä mielin, vaikka loukkaantumiset uran loppupuolella hieman tunnelmaa varjostivatkin.
Olen kyllä kiitollinen siitä, että paljon tuli koettua ja nähtyä maailmaa lumilautailun ansiosta. Loukkaantumiset jäivät vaivaamaan laskemista ja muuta urheilemista, mutta nyt kun kroppa on saanut vuoden verran levähtää kovilta iskuilta, niin nekin vaivat ovat helpottaneet.
Tulevaisuuden suunnitelmat avoinna
31-vuotias Peetu ehti viettää ammattiurheilijan aktiiviuraa viimeiset 12 vuotta ja nyt on aika katsoa mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
Olen jonkun verran tehnyt valmennushommia lumilautailun parissa, mutta se on aika hyväntekeväisyysmeininkiä Suomessa. Tulevaisuudessa olisi kiva tehdä hommia lautailun tai ylipäänsä urheilun parissa. On tehnyt todella hyvää olla hetki paikallaan ja tehdä muita juttuja, hän toteaa.
Kalastaja jo pienestä pitäen
Perhokalastuksen Peetu aloitti hyvän kaverin innoittamana vuonna 2014. Lasku-uran loppuvaiheilla hän kantoi perhovapaa mukaan reissuille, jos vaan tiesi, että paikan päällä on mahdollisuus kalastaa. Hän on kuitenkin kalastanut jo pikkupojasta lähtien.
Olen kalastanut pienestä pitäen kesät mökillä Hauholla. Lähdettiin aina päiväkotien ja koulujen loputtua isovanhempien luo mökille. Enimmäkseen vetouisteltiin ja kalastettiin kaikenlaisilla omilla virityksillä mitä mieleen juolahti! Sieltä kalastusinnostukseni on alunperin lähtenyt” Peetu juttelee.
Olen kalastanut lumilautailun ohessa USA:ssa, Uudessa-Seelannissa ja Keski-Euroopassa. Suhteellisen haastavaahan se oli niin rajallisen ajan kuin tuntemattomien kalavesien takia ja lupia sai aina metsästää eri paikoista. Mutta näissäkin paikoissa oppi kaikenlaista uutta paikallisilta, jotka antoivat hyviä neuvoja. Osa antoi jopa perhoja, millä kannattaa kalastaa, hän muistelee hymyssä suin.
Vene Helsingin Lauttasaaressa
Peetulta löytyy myös vene, jolla mies on harrastanut jonkin verran uistelua, mutta se on jäänyt vähemmälle virtavesissä tapahtuvan perhokalastuksen myötä.
Nyt tulevaisuudessa on enemmän aikaa myös erilaisiin venereissuihin, kun ei tarvitse olla laskemassa syksyisin tai keväisin. Jää aikaa käydä koittamassa merellä haukea tai meritaimenta, Peetu myhäilee.
Perhokalastus vei mennessään
Kalastin virvelillä, kun kaveri kalasti vieressä perholla. Kesällä 2014 ajattelin, että ostan perhovavan ja siitä se lähti. Perhokalastus näytti haastavalta ja todella hienolta tavalta kalastaa. En ihan heti hurahtanut lajiin, mutta hiljalleen kun oppi enemmän ja alkoi saamaan kaloja, niin innostus kasvoi, Peetu kertoo silmät loistaen.
Monipuolinen perhokalastus viehättää
Peetu ei osannut alkuvuosina kuvitellakaan perhokalastusta niin moniulotteiseksi lajiksi, mitä se nykyisin on.
Vuosien varrella olen oppinut kalastamalla ja kokeilemalla sekä kavereiden hyvillä neuvoilla. Netistäkin on tullut opittua paljon. Perhokalastus on jatkuvaa opettelua ja oppimisen määrä kasvaa sitä myöten, mitä kaikkia kalalajeja perholla haluaa kalastaa, Peetu toteaa.
Jasper Pääkkönen innostaa
Suomihan on kuuluisa turhista pienvoimaloistaan, joiden vastuusta voimayhtiöt pakenevat. Jasper Pääkkönen on nostanut aihetta toistuvasti esiin julkisuudessa, josta Peetu on hyvillään.
Jasper on tehnyt hyvää työtä virtavesien ja uhanalaisten kalojen eteen Suomessa. Täytyy nostaa isosti hattua hänelle. En ole itse ollut missään hankkeessa mukana, mutta jos pyydetään, niin mikä ettei, yli 18 000:n Instagram-seuraajan mies vinkkaa.
Lumilautailun ja perhokalastuksen synergia
Peetu uskoo, että lajeissa on hyvä vastapaino toisilleen. Ammattilumilautailu on vauhdikas ja kuormittava laji kaikkineen reissuineen. Perhokalastus taas tasapainottaa hyvin laskemisen hektistä elämäntyyliä.
Se on hienoa hommaa luonnon keskellä, varsinkin pohjoisissa puhtaassa luonnossa. Toki myös perhokalastuksessa saa kokea jännitystä ja adrenaliinia, kun se kunnon kala nappaa, Peetu hehkuttaa.
Ison lohen perässä
Peetu innostui nopeasti lohen perhokalastuksesta ja joka vuosi hänellä on ollut 1-2 reissua lohijoille.
Nyt olen vähitellen saanut lohenkalastukseen jonkinlaisen otteen, vaikka se ei olekaan kaikkein tapahtumarikkain perhokalastusmuoto. Mutta siinä se hienous juuri piileekin, minkä takia on laji on mahtava.
Lähes kaiken mahdollisen lumilautailussa saavuttanut Peetu tavoittelee nyt toisenlaisia palkintoja, joissa kulta on vaihtunut intohimoon hopeasta.
Kyllähän sen vähän niinkin voisi ajatella. Mitä suurempi lohi, sitä arvostetumpi ja isompi kilpailu. Yli metristä lohta en ole vielä saanut, mutta lähelle. Sitä metristä odotellessa, Peetu tunnelmoi.
Kerro vielä omat vinkkisi siitä, miten perhokalastus kannattaa aloittaa.
Alkuun kannattaa hommata valmis kuutosluokan setti. Alle 200 eurolla saa jos sellaisen, jolla on hyvä aloittaa harrastus. Netistä kannattaa ottaa kaikki irti, mitä tulee välineisiin, eri heittotekniikoihin ja koko perhokalastusmaailmaan. Sitten ei muuta kun kalastamaan. Tekemällä oppii ja vesillä saa hyviä vinkkejä muilta kalastajilta. Rohkeasti vaan kysymään, Peetu kehottaa.
Peetu Piiroinen
- Ikä 31 v
- Kotipaikkakunta Hyvinkää
- TTR World Snowboard Champion -voittaja 2009, 2010, 2011 & 2013
- Kolmet olympialaiset, hopeaa Vancouver 2010
- Vuoden suomalainen lumilautailija (urheilutoimittajien valinta) 2008, 2009, 2010 & 2016
Teksti SAMI VÄLIKANGAS
Kuvat JOONA STENHOLM & MARKKU KOSKI