Etusivu » Merikalastuskisat Norjassa suomalaisvoimin – Sandland Challenge 2019
Sandland Brygge
Ajankohtaista Kalalajit Kalastajan elämä

Merikalastuskisat Norjassa suomalaisvoimin – Sandland Challenge 2019

Suomalainen Saltwater Anglers Finland –yhteisö järjesti Norjan Sandlandissa Sandland Challenge 2019 –merikalastuskilpailun 24.-31.7.2019 lajin suomalaisille harrastajille. Tapahtuman puuhamiehinä toimivat merikalastusaktiivit Raine Komulainen, Tomas Sjögren sekä Tomi Soininen.

Suomalainen aktiivikalastaja panostaa harrastukseensa ja siitä hyvänä esimerkkinä toimivat kalastusmatkat ulkomaille. Norjassa pääsee helpoiten pyytämään valtamerikaloja upeissa puitteissa ja juuri nämä elämykset kasvattavat jatkuvasti suosiotaan.

Markku Heinonen ja 140cm ruijanpallas.
Markku Heinonen ja 140cm ruijanpallas.

Kisakeskuksena Sandland Brygge

Sandland Brygge sijaitsee aivan pohjoisimmassa Norjassa hulppeiden kalavesien äärellä. Raine Komulainen kertoo, että heidän tarkoituksenaan oli rakentaa mukava yhteistapahtuma, jossa suomalaiset merikalastuksen harrastajat saadaan kokoontumaan yhteen leppoisan kisailun ja yhdessäolon pariin.

”Tapahtumaa järjesteltiin kaksi vuotta aktiivisesti ja järjestäjien välinen puhelinrumba oli melkoinen. Siitä kiitos perheillemme, että jaksoivat katsoa vierestä. Positiivista oli myös se, että saimme mukaan loistavat yhteistyökumppanit, jotka kisan mahdollistivat: Sandland Brygge, Nordic Fishing, Tomppa’s Fishing, Ruoto Oy, Kaimaani-uistin, Es-mainos, Victorinox sekä Järvelän Metalli Oy”, Komulainen kiittelee.

”Pienen jännityksen kera odotimme keskiviikkona 24.7. lautan saapumista ja lopulta joukko suomalaisia saapui Sandland Bryggeen mukanaan ’lähes kaikki’, mitä merikalastukseen voi kaupoista ostaa”, Komulainen naureskelee.

Tapahtuman osallistujat. Kuva Sandland Brygge.
Tapahtuman osallistujat. Kuva Sandland Brygge.

Tapahtuma käynnistyy

Hyvin nukutun yön jälkeen alkoi satamassa tohina. Kisaajat toivotettiin tervetulleiksi ja ohjeistettiin tarkoin kisajärjestelyistä niin sääntöjen kuin turvallisuudenkin osalta.

Mukavana yllätyksenä Someron kalastustarvikkeen Markku Heinonen oli järjestänyt jokaiselle kilpailijalle Victorinoxin fileointiveitset, joten kalusto oli siltäkin osin kunnossa.

”Kaikki saivat vielä viralliset Ruodon sponsoroimat kisapaidat päälle ja suuntasivat into piukeina merelle ensimmäisen päivän harjoituksiin kisaa varten. Parhaiten onnistui Team Somero, saaden 7 ruijanpallasta aivan leirin lähivesiltä, suurimman ollessa 140 cm pitkä”, Raine Komulainen hehkuttaa.

Kisan järjestäjiin kuuluva Raine Komulainen on hurahtanut Norjan kalastukseen.
Kisan järjestäjiin kuuluva Raine Komulainen on hurahtanut Norjan kalastukseen.

Kilpailu alkaa

Harjoituspäivän jälkeen perjantaina oli vuorossa varsinainen kilpailu aina sunnuntaihin asti. Säännöt olivat yksinkertaiset mutta tarkat. Kisakaloina olivat turska, ruijanpallas, merikissa sekä seiti. Venekunta ilmoitti jokaisen kohdekalan suurimman yksilön kisaan kuvaamalla kalan vasen kylki edellä mittanauhan päällä tägikortin kanssa.

Tägikortissa oli päivittäin vaihtuva tunniste sekä venekunnan ja veneen nimi. Kuva lähetettiin kisaajien WhatsApp-ryhmään jossa tuomarit hyväksyivät kuvan ja kirjasivat tuloksen tulostaululle.

Kalojen venekuntakohtainen yhteenlaskettu pituus ratkaisi paremmuusjärjestyksen, joka teki kisasta viime hetkille asti todella jännittävän. Kisa-aika oli 8.00-18.00, jonka jälkeen ilmoitettuja kaloja ei enää hyväksytty, mutta jos halusi, oli mahdollisuus jäädä vielä merelle treenaamaan.

Palkintojen jako. Team Vetelin Paltaat edessä. Kuva Sandland Brygge.
Palkintojen jako. Team Vetelin Paltaat edessä. Kuva Sandland Brygge.

Kovat olosuhteet yllättivät

Ensimmäisenä päivänä tuuli voimistui ja kisa-aluetta jouduttiin rajaamaan. Vaikeat keliolosuhteet näkyivät koko kisan ajan huonona syöntinä, mutta tämä vain lisäsi haastetta. Vaikka kalavedet ovatkin loistavat, niin joskus kelit ja virtaukset tekevät hommasta vaikeampaa.

Kisa aloitettiin yhteislähdöllä ja ensimmäisestä päivästä lähtien johdossa ollut venekunta Team Vetelin Paltaat onnistuivat säilyttämään johtopaikan aina kisan viime hetkille asti.

”Yksi iso kala olisi voinut muuttaa tulostaulun täysin, joka toi kivasti jännitystä viimehetkiin asti. Viime hetkeen asti kisaa seurattiin somessa ja kilpailijoiden WhatsApp-ryhmässä aktiivisesti niin Suomessa kuin muuallakin”, Komulainen kertoo kilpailun kulusta.

Lopulta voiton pokkasi Team Vetelin Paltaat. Hyvänä kakkosena Heimoveljet ja kolmanneksi sijoittui Team Rahti. Monella venekunnalla oli tapahtumia isojen kalojen kanssa kisan ja koko viikon aikana, mutta onni ei ollut myötäinen, vaan jopa siimatkin katkeilivat. Haasteensa myös toi se, että piti tavoitella useampaa kalalajia, joten strategiota hierottiin välillä yömyöhällä norjalaisen saunan lauteilla.

Team Mirrin Narraajat eivät ottaneet kisaa turhan vakavasti
Team Mirrin Narraajat eivät ottaneet kisaa turhan vakavasti

Hienot palkinnot kruunasivat tunnelman

Kisan jälkeen sunnuntaina oli luvassa palkintojen jako, jossa Vetelin Paltaat pääsivät nostamaan kisan voitosta saadun kiertopalkinnon ylös. Heille palkinnoksi tuli viikon majoitus ja vene Sandland Bryggessä, jonka sponsoroi Nordic Fishing ja Sandland Brygge.

Kisassa toiseksi tulleet Heimoveljet saivat palkinnoksi opastetun meritaimenreissun Tomppa’s Fishingille Turun saaristoon. Kolmanneksi sijoittunut venekunta taas pokkasi itselleen Ruodon lahjakortin.

Suurimmalle kalalle oli varattuna pokaali ja sen kuittasi itselleen Team Rahti 119 cm paltaalla. Myöskin suurimman turskan saanut venekunta, Team Bile, sai palkinnon. Heille Järvelän Metalli Oy lahjoitti hienot plasmasytyttimet.

”Eikä tietenkään sopinut unohtaa jumbosijalle jäänyttä porukkaa. He saivat hienon puisen plakaatin ja purkin surströmmingiä eli hapansilakkaa. Nordic Fishingin Ari jakoi vielä palkinnon iloisimmalle porukalle eli Team Mirrin Narraajille Nordic Fishingin paidat”, Raine Komulainen kertaa hilpeitä tunnelmia.

Mahtava kalakeitto ja kuningasravun sakset kruunasivat jälkipelit. Kuva Raine Komulainen.
Mahtava kalakeitto ja kuningasravun sakset kruunasivat jälkipelit. Kuva Raine Komulainen.

Palkintoseremonian ja kuvausten jälkeen ruokapöytien ääreen

Luvassa oli perinteistä norjalaista kalakeittoa, jonka valmistaminen oli kestänyt vuorokauden. Lisäksi oli kuningasravun jalkoja ja kevätkääryleitä. Ateria oli loistava ja keräsi paljon kehuja. Ruokailun lomassa Sandland Bryggen Steinar ja Stina Halvorsen pitivät puheen, jossa he kertoivat näkemyksiään tapahtumasta.

”Härmäläiset saivat arvostusta heidän puoleltaan ja he olivat vaikuttuneita kuinka hyvin porukka käsitteli esimerkiksi veneitä ja muutenkin kisan järjestäminen oli sujunut”, Komulainen kehaisee.

Viimeisenä parina päivänä alkoi kalan tulokin paranemaan

”Kun kisapaineet olivat poissa, rupesivat vavatkin taipumaan. Osa porukasta kävi paikallisilla järvillä taimenkalassa ja ihan hyvin kaloja löytyi. Myös mereltä tuotiin pakastimen täytettä. Toki kohtuudella”, Komulainen kertoo.

Vaikka kalantulo ei ollut parasta mahdollista, säilytti porukka silti iloisen asenteensa ja yhteishenki oli mahtava.

Raine Komulainen pukee kaikkien tunteet sanoiksi: ”Kisa oli loistava tapa tavata uusia ihmisiä saman harrastuksen parissa. Mukana olleita lainatakseni, meillä oli mahtavaa yhdessä. Kiitos siitä kaikille osallistuneille.”

”Koska tapahtuma meni oikein mukavasti, ovat jo seuraavan vuoden kisajärjestelyt käynnissä ja toivomme että saamme tehtyä tästä perinteen. Lisää kisatunnelmia ja tulevaa voi käydä seuraamassa Facebookissa Saltwater Anglers Finlandin sivulla”, Komulainen päättää. Lisätietoa Sandland Bryggestä sandlandbrygge.com

Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat SANDLAND BRYGGE, TONI RANNE & RAINE KOMULAINEN