Tämän päivän kalastuselektroniikan tarjonta saattaa hämmentää niin vaihtoehtojen kuin termistönkin kannalta. Laitteiden hintahaitari on myös melkoinen, reilusta satasesta moniin tuhansiin euroihin. Kokosimme vinkkejä siihen, miten jokainen löytää omaan kalastukseensa sopivan luotaimen tai yhdistelmälaitteen sekä muita varusteita.
Heti aluksi on hyvä miettiä laitteen käyttötarkoitus ja kuinka usein suunnilleen tulee kalassa käytyä. Samoin on hyvä määritellä käyttääkö laitteita kiinteästi vai tuleeko sen tai niiden olla helposti liikuteltavia.
Kolmanneksi tulee selvittää itselleen mikä on pääkohdekala, jota kalastaa ja missä vesistössä. Esimerkiksi kuhan tai hauen vertikaalijigaus vaatii erilaista kaikuluotaintehoa kuin vaikkapa meritaimenen kalastus ulkoluodoilla.
Liikkuvalle ja satunnaiskalastajalle
Satunnaisesti kalastavalle, mutta paljon liikkuvalle, esimerkiksi retkeilijälle, sopiva valinta ovat niin sanotut heitettävät kaikuluotaimet, jotka toimivat älypuhelimen kautta.
Heitettävät kaikuluotaimet soveltuvat noin 100 gramman painonsa johdosta mainiosti retkeilyyn tai satunnaiseen kalastukseen lähes missä vain. Ne voi joko heittää kalastettavaan vesistöön naruun sidottuna tai niitä voidaan käyttää esimerkiksi kanootissa tai soutuveneessä roikottaen laidan ulkopuolelle.
Hanki heittävä tai kannettava luotain suoraan täältä: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/kannettavat-kaikuluotaimet/c/171616/
Ne tarjoavat älypuhelimen kautta käytännössä samat ominaisuudet kuin isommat laitteet. Esimerkiksi Deeper Smart Sonar CHIRP+ -heitettävä kaikuluotain tarjoaa kolmitaajuuksisen CHIRP-teknologian hieman golfpalloa suuremmassa laitteessa. Deepereitä on saatavilla 4 erilaista mallia, joista CHIRP+ on malliston huipulla.
Toinen heitettävä kaikuluotain markkinoillamme on Lowrancen Fish Hunter, josta löytyy 2 mallia, 3D ja Pro. 3D tarjoaa nimensä mukaisesti kolmiulotteisen näkymän vedenalaiseen maailmaan.
Kummatkin laitteet toimivat oman älypuhelinsovelluksen avulla ja niiden kautta voidaan tehdä kalastusmuistiinpanoja sekä jakaa kuvia tai tietoja sosiaaliseen mediaan.
Laitteet toimivat talvikaudella myös pilkkikaikuluotaimina. Pitkä käyttökausi ja pienet hankinta –ja ylläpitokulut ovat näiden laitteiden parhainta antia.
Pienveneellä liikkuvalle aktiivikalastajalle
Pienveneiden käyttö eri vesistöissä on ollut aina suosittua. Nykyisin kehittyneen kaikuluotainteknologian ja paremman kalastusosaamisen myötä niitä näkee entistä enemmän autojen katoilla ja kevyillä trailereilla matkalla kohti ”salaisia” ottipaikkoja.
Pienveneeseen harvoin kannattaa asennuttaa kiinteästi mitään antureita tai muuta elektroniikkaa, sillä niitä kuljetetaan joko autojen katoilla tai ilman pressua olevilla trailereilla ja niitä harvoin säilytetään koko ajan vedessä yhdessä paikassa.
Pienveneisiin sopivia yhdistelmälaitteita: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/yhdistelmalaitteet/c/171626/
Telineet kunniaan
Pienveneiden varusteluun parhaimpia apuvälineitä ovat erilaiset kaikuluotaintelineet, kuten RAM-telineet ja antureiden jatkovarret, joita saa eri valmistajilta. Näillä varusteilla pienen veneen rajoitetut tilat pystytään käyttämään parhaiten hyväksi ja osa laitteista pystytään sijoittamaan telineeseen veneen ulkopuolelle.
Monilla pienvesillä ei saa käyttää polttomoottoria ollenkaan, joten 55lb työntövoiman tarjoava ja taivasankkurilla varustettu keulasähkömoottori tai perinteisempi perään asennettava sähkömoottori tulee tarpeeseen.
Hanki sopiva teline: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/anturitelineet/c/171618/
Kaikuluotaimen merkitys korostuu
Aktiivinen kalastaja arvostaa täysiverisiä laitteita, joita voi käyttää kuten isommassa veneessä. Esimerkiksi Raymarinen Element-sarjan, Lowrancen Elite Ti2-sarjan ja Humminbirdin Helix-sarjan laitteista löytyy todennäköisesti oikea vaihtoehto.
Nämä laitteet tarjoavat erittäin kehittyneet kaikuominaisuudet aina viistoluotausta, CHIRPiä ja Humminbirdin kohdalla jopa yli 1000 hertsin lähetystaajuutta, jolla kuva muodostuu erittäin tarkaksi.
Kun laitteissa on samalla myös mahdollisuus omien syvyyskarttojen tekoon plotteria apuna käyttäen, sopivat ne mainiosti aktiivikalastajan ja jopa kilpakalastajankin käyttöön.
Laadukkaita yhdistelmälaitteita: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/yhdistelmalaitteet/c/171626/
Isommalla veneellä aktiivisesti kalastava tai matkaveneilijä
Isompaan 50-150 hv perämoottorilla varustettuun kalastusveneeseen tehdään usein kiinteät asennukset. Mitä enemmän kalastaa tai jopa kilpailee, sitä korkeammaksi vaatimukset elektroniikan osalta kasvavat.
Tavoiteltavat kalalajit määräävät myös veneen varustelutasoa, mutta jos kalastaa vähänkään enemmän tai harrastaa erilaisten kalalajien pyyntiä, kannattaa elektroniikkaan ehdottomasti panostaa eikä ostaa ”hinnat alkaen” -mallia.
Tutustu eri merkkien huippumalleihin: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/yhdistelmalaitteet/c/171626/
Esimerkiksi kaikuluotainten näyttöjen määrä tai luotaimen tietojen jakaminen älypuhelimeen ovat olennaista silloin kun kalastetaan usean henkilön ryhmässä enemmän tai vähemmän vakavasti.
Täydellinen NMEA2000-verkotettavuus on myös aktiiviselle venekalastajalle tärkeää, näin perämoottorin tiedot, mahdollinen tutka sekä viihdejärjestelmä voidaan liittää samassa verkossa toimivaksi kokonaisuudeksi.
Mallistojen huippumallit käyttöön
On selvää, että intohimoinen harrastaja panostaa harrastukseen täysillä ja valitsee edistyneimmät laitteet. Tällä hetkellä Garminin LiveScope sekä Lowrancen LiveSight –teknologiat tuntuvat puhuttavan eniten.
Nämä teknologiat tarjoavat täsmällisen juuri sillä hetkellä tapahtuvan näkymän veden alta eri kulmista. Tavallisen kaikuluotaimen näkymäthän perustuvat pieneen viiveeseen, jolloin kala voi olla jo uinut tiehensä ennen kuin uistin ehtii lähimaastoon.
Myös Humminbirdin Solix ja Raymarinen Axiom-sarjan laitteet tarjoavat huippuluokan ominaisuuksia, joissa myös navigointiominaisuudet ovat korkealla tasolla.
Keulasähkömoottorit
Parasta mahdollista keulasähkömoottoria lienee mahdoton sanoa, mutta ainakin uudet Garmin Force, Lowrance Ghost sekä MotorGuide Tour ovat vahvoilla. Nämä ovat vastikään esiteltyjä uutuuksia, joita ei käytännössä vielä Suomessa ole esittelykappaleita lukuun ottamatta ollut tarjolla.
Tällä hetkellä markkinoilla olevia keulasähkömoottoreita: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/keulakoneet-ja-tarvikkeet/c/171627/
Muut apulaitteet
Niin kutsutut matalanveden ankkurit ovat vielä verraten harvinaisia, mutta yleistyvät etenkin kilpakalastajien ja todellisten aktiivien veneissä. Merkkejä ovat Minn Kota ja Power-Pole.
Laitteen toimintaperiaatteena on toimia matalassa alle viiden metrin vedessä hieman mallista ja merkistä riippuen. ”Ankkurista” lasketaan terävä komposiittivarsi, joka pureutuu pohjaan pitäen veneen tiukasti paikallaan. Kaikki toiminnot tapahtuvat sähköisesti tai hydraulisesti, joten kalastaja voi nappia painamalla lukita veneen niille sijoilleen.
Matalanveden ankkurilla pystytään säätelemään veneen asentoa tuuleen nähden, jolloin perä voidaan lukita ja käännellä venettä kaikille kalastajille sopivaan heittokulmaan keulasähkömoottorin avulla. Matalanveden ankkureiden hinnat alkavat noin 2500 eurosta. (Minn Kota Talon 12 jalan varrella).
Entäpä jos kalastus ei kiinnosta, mutta veneily kiinnostaa
On paljon ihmisiä, jotka viihtyvät vesillä matkaveneilyn tiimoilta. He eivät tarvitse luotainta kalastukseen, mutta rantautuminen vähänkään tuntemattomammille rannoille ilman luotainta on hölmöä hommaa, joten heidän todennäköisin valintansa on yhdistelmälaite yhdistelmälaite, josta löytyy GPS-plotteri, mutta tarjolla on myös pelkkiä luotaimia varsinkin edullisemmassa hintaluokassa.
Matkaveneilijän paras valinta ovatkin kiinteästi asennetut edulliset tai keskihintaiset yhdistelmälaitteet mieluiten 9-12-tuuman näytöllä. Esimerkiksi Lowrancen Hook2-sarjan laitteista löytyy todennäköisesti matkaveneilijälle sopiva.
Edullisia yhdistelmälaitteita täältä: https://www.happyangler.fi/fi/vene-elektroniikka/yhdistelmalaitteet/c/171626/
Virran tarvetta
Mitä enemmän elektroniikkaa käytetään, sitä enemmän sähkövirtaa tarvitaan. On hyvä muistaa, että tehokas kaikuluotain kuluttaa yllättävän paljon virtaa täydellä teholla dataa murskatessa eikä keulasähkömoottorikaan pelkällä pyhällä hengellä liiku.
Käyttöakun pitäisi tuottaa pitkään pientä virtaa jännitteen romahtamatta. Varusteiden virrantarve voi pitää akut osittain tai jopa syväpurettuina ja siksi niiltä vaaditaan hyvää syväpurkauskestoa. Tämä ominaisuus myös takaa, että akut ovat ladattavissa uudelleen, vaikka varaustila on laskenut alas.
Käyttöakuksi soveltuvat parhaiten erilaiset AGM- (Absorbent Glass Mat), geeli- ja litiumakut. AGM-akussa akkuhappo on imeytetty lasikuitukudokseen eikä akku vuoda rikkoutuessaankaan.
AGM-akku kestää hyvin tärinää, latautuu nopeasti ja ne voidaan sijoittaa myös kylkiasentoon. Niiden käyttökapasiteetti on 40-50 % eli ne pysyvät vielä toimintakuntoisina vajaanakin.
Geeliakuissa akkuhappo on hyytelöity piiliuoksen avulla. Nämä akut vastaavat sijoittelun, vuotamisen ja latautumisen osalta AGM-akkuja.
Litiumakut
Litiumakuista voidaan hyödyntää jatkuvasti lähes koko kapasiteetti, joten niitä käyttävän kalastajan ei tarvitse ladata akkuja niin usein. Ne kestävät hyvin varastointia myös vajaalatauksessa muutaman viikon ja ne painavat vain murto-osan verrattuna esimerkiksi AGM-akkuun.
Purku/lataus –syklien määrä saattaa olla jopa 5000. Unelma-akku siis, mutta hinnaltaan ne ovat vielä neljä-viisi kertaa muita akkutyyppejä kalliimpia.