Syksy on jo kovassa vauhdissa ja vedet viilenevät päivä päivältä enemmän. Loppukausi on loistavaa kalastusaikaa, mutta kylmässä vedessä on omat vaaransa. Kuivapukuja löytyy tänä päivänä yhä useamman päältä, mutta sen käyttöön liittyy kuitenkin monta huomioitavaa asiaa, jotta puku toimii veden varaan jouduttua niin kuin se on suunniteltu.
Oikein pidetty ja huollettu puku on pitkäikäinen sijoitus turvallisuuteen ja vesillä näkee edelleen hyvin pidettyjä vanhoja pukuja, joiden toimivuus on kunnossa. Turkulainen kuiva- ja pelastuspukuvalmistaja Ursuit on tehnyt pitkään myös kalastajille suunniteltuja kuivapukuja sekä vaatteiden alla pidettäväksi (MPS) että varsinaisena ulkokuorena käytettäväksi.
Ursuitin Jarno Vähämäki sekä Janne Paimander avasivat olennaisimpia seikkoja kuivapuvun käyttöön ja huoltoon liittyen.
”Puvun tärkeimmät komponentit tulee tarkistaa ennen kauden alkua tai myös syyskauden alussa. Tarkistettavia asioita ovat kuivaketju, mansetit (hiha & kaula) sekä jalkineiden kunto”, Vähämäki kertoo.
Hän korostaa, että kuivaketjuista YKK Aquaseal -kuivaketju (kansankielellä muoviketju) tulee olla kiinni puvun säilytyksen aikana, YKK-metallikuivaketju tulee pitää avoinna säilytyksessä.
”Molemmat ketjut tulee vahata ketjuvoiteella; YKK Aquaseal Zip Tech -voiteella ja YKK-metalliketju T-Rex -parafiinillä. YKK Aquaseal -ketju tulee vahata ketjussa olevan lukkopesän kohdalta eli paikasta johon kuivaketju sulkeutuu. YKK-metalliketju tulee vahata koko ketjun mitalta hampaiden alueelta”, Paimander tarkentaa.
Manseteista varmistutaan, ettei kynsillä ole aiheutettu viiltoja tai repeämiä. Jos kuivapuvussa on sukat, niiden mahdolliset kulumat tulee tarkistaa ja tarvittaessa paikkauttaa.
Vuodon sattuessa
Vähämäki neuvoo, että vuodon sattuessa se tulee paikallistaa nopeasti ja paikata ”hätäpaikoilla”, jotka toimitetaan puvun mukana.
”Tämä operaatio onnistuu mökkiolosuhteissakin silitysraudalla lämmittämällä paikka kiinni pukuun 150°C, 4 s paikan päällä. Paikkaus tulee suorittaa aina puvun sisäpuolelle. On huomioitava, että jos vekki tai viilto on suuri, on parempi, ettei lähde itse paikkaamaan pukua vaan kääntyy valmistajan puoleen”, Vähämäki selvittää.
Kuivapuvun pesu tulee aina suorittaa käsipesuna
Paimander korostaa, ettei kuivapukua saa pestä pesukoneessa, edes hienopesu- ohjelmalla, sillä puvun komponentit voivat vaurioitua.
”Puku on helpointa pestä ammeessa tai pienessä paljussa, jonne laitetaan 40-asteista vettä sekä kuoriasuille suunniteltua pesuainetta. Tämän jälkeen puku laitetaan ammeeseen ja puhdistetaan pesusienellä lika varoen. Huolellinen makeavesihuuhtelu pesun jälkeen sekä kuivatus ilmavasti huoneenlämmössä”, hän neuvoo.
”Merikalastuspäivän jälkeen puku on suotavaa huuhdella makealla vedellä ennen varastointia”, Vähämäki lisää. Lisätietoa kuivapuvuista ja niiden hoidosta www.ursuit.com
Teksti ANTTI ZETTERBERG
Kuvat JAAKKO VARJOKORPI, URSUIT & ANTTI ZETTERBERG