Etusivu » Kotimaista tuotantoa – Rapalan Tackle Tray -uistinrasiat syntyvät Korpilahdella
Muut kalastustuotteet

Kotimaista tuotantoa – Rapalan Tackle Tray -uistinrasiat syntyvät Korpilahdella

Muovisten uistinrasioiden valmistaminen Suomessa ei luulisi olevan järkevää kilpailtaessa Aasian tuotantokoneiston kanssa. Korpilahdella Rapala-konsernin omistaman KL-Teho Oy:n tuotantokoneisto ja laatu on kuitenkin niin loppuun asti hiottua, että Päijänteen rannoilta tuotetaan uistinrasioita maailmanmarkkinoille. Pääsin tutustumaan paikan päälle, miten uutuusrasiat syntyvät.

KL-Teho Oy on perustettu tasan 50 vuotta sitten ja yritys on keskittynyt erilaisten muovituotteiden valmistukseen. Muovituotteiden lisäksi vahvaa osaamista löytyy metallipuolelta, sillä KL-Teho valmistaa Mora- sekä Rapala UR -kairoja sekä veitsivalmistaja Marttiinille teriä, kahvoja ja veitsikoteloita.

Astun ovesta sisään ja tuotepäällikkö Samuel Lehtonen johdattaa minut ennen tehdaskierrosta neuvotteluhuoneeseen, jossa on esillä kaikille kalastajille hyvinkin tuttuja tuotteita: pilkkivapoja, plaanarikelkkoja, vapatelineitä, sohjokauhoja, pilkkipönttöjä, jäänaskaleita ja ahkioita.

Kokonaan itse valmistettujen tuotteiden ohella Korpilahdella syntyy esimerkiksi uistimien muovirunkoja, turpalevyjä sekä monia pieniä ja tärkeitä muoviosia erilaisiin kalastustarvikkeisiin. Sitä ei kaupassa ollessaan heti tulekaan ajatelleeksi, kuinka monta kalastajalle tuttua tuotetta tai tuotteen osaa on täältä lähtöisin.

Muovin ja metallin osaaja

Samuel Lehtonen kertoo, että KL-Teho valmistaa nykyisin tuotteita pääosin emokonserni Rapalan tarpeisiin, mutta 50 toimintavuoden aikana tuotteita on valmistettu monille eri teollisuudenaloille, kuten sähkö-, elektroniikka- ja autoteollisuudelle.

”Meillä on todella pitkän linjan osaamista alkaen tuotteen suunnittelusta ja oikean materiaalin valinnasta. Olemme myös investoineet huomattavasti konekantaan, joten meillä osaavien ihmisten tukena ovat viimeisintä tekniikkaa edustavat koneet ja robotit”, Lehtonen kertoo.

Valmis pohja on syntynyt. Robotti ottaa sen pois koneesta automaattisesti.

Muovipuolella tuotteet valmistuvat pääosin ruiskuvalamalla, joka on valmistusmenetelmä, jossa sulatettu muovimassa valetaan korkean paineen ja muotin avulla haluttuun muotoon.

Käytössä on laaja valikoima erilaisia kestomuoveja, komposiitteja ja elastomeereja, joista valitaan paras kulloiseenkin käyttötarkoitukseen.

Lehtonen mainitsee, että käytössä on tällä hetkellä 24 ruiskuvalukonetta, joiden sulkuvoimat vaihtelevat 25 ja 300 tonnin välillä. Sulkuvoimalla tarkoitetaan voimaa, joka tarvitaan molempien muotin puoliskojen kiinnipitämiseen ruiskutuksen aikana.

Metallipuolella spiraalivalssi, putkentaivutusautomaatti ja automaattinen hitsaussolu mahdollistavat vaativan kairanvalmistuksen. Täällä leikataan myös veitsien teräaihiot. Lisäksi metallipuolelta löytyy myös pulverimaalaamo, jossa esimerkiksi kairojen kierteet saavat värinsä.

KL-Tehon metallipuolen kairan valmistusta. Robotti hitsaa saumat millintarkasti ja tasalaatuisesti.

Uistinrasioiden valmistus

Lehtonen lähtee kierrättämään minua tehtaalla kertoen samalla mitä kullakin työpisteellä tapahtuu. Tehdas pyörii noin 30 työntekijän voimin ja uistinrasioiden valmistus työllistää keskimäärin kolme ihmistä, mutta tuotantoa on tarkoitus kasvattaa.

”Rasioiden tuotanto on meillä varsin tuore asia, sillä olemme tuottaneet niitä noin vuoden ajan Euroopan markkinoille, mutta tänä vuonna rasiat on tarkoitus lanseerata Yhdysvaltain jättimäisille kalastusvälinemarkkinoille”, Lehtonen mainitsee.

Eräs uusien Tackle Tray -rasioiden arvokkaista muoteista.

Kuluneen vuoden aikana rasioihin on valmistettu 1,5 miljoona erilaista komponenttia, kuten pohjat, kannet ja salvat. Tällä hetkellä tuotannossa on kolme erilaista kokoa ja seitsemän mallia, jotka sopivat yleisimpiin kalastusmuotoihin.

Pääsen seuraamaan rasioiden valmistusta vaihe vaiheelta. Raaka-ainetta eli erilaisia muovirakeita säilytetään valtavissa astioissa ennen kuin ne kuivataan. Kuivauksesta ne siirtyvät suljetussa kierrossa ruiskuvalukoneelle, johon työntekijä on asentanut muotin, jonka muotoon rasia valetaan.

Raaka-aine tulee tehtaalle erilaisina rakeina, jotka sulatetaan ja johdetaan puristusvaluun.

Ruiskuvalukoneella muovi sulatetaan ja ruiskutetaan suurella paineella satojen tonnien sulkuvoimalla suljettuun muottiin. Muovin jäähdyttyä valmis rasian osa jatkaa matkaansa kokoonpanopisteelle, jossa rasiat kootaan käsin. 

Kun rasioiden komponentit ovat valmiina, ne kootaan käsin lopputuotteeksi. Kansi ja salpa kiinnitetään ja tilanjakajia laitetaan mukaan.

Kohdemarkkina määrää suunnittelua

Uistinrasiat ovat kulmistaan viistettyjä ja muotokielessä on paljon samaa uusimpien Rapalan tuotteiden kanssa. Lehtonen sanoo, ettei tämä ole sattumaa, sillä päämarkkina-alue määrittää pitkälle rasian tyylin ja designin, joka ohjaa graafisen suunnittelun joko Suomeen tai Yhdysvaltoihin.

”Muottisuunnittelu tehdään pääsääntöisesti siellä missä ruiskuvalumuotti valmistetaan eli Suomessa tai Portugalissa. Muotit ovat muuten tämän teollisuudenalan arvokkainta omaisuutta ja valmistuksen perusta, sillä ilman niitä eivät koneet valmista yhtäkään rasiaa”, Lehtonen sanoo esitellessään KL-Tehon mittavaa erilaisten tuotteiden muottivalikoimaa.

Rasiat ovat täysin kierrätettävissä

Tänä päivänä tuotteiden kierrätettävyys ja ympäristöystävällinen valmistustapa ovat avainasemassa. Rapalan rasiat valmistetaan polypropyleenista, eli PP5-muovista, joka on materiaalihyödynnettävä muovilaatu.

Eli jos rasiaa ei jostain syystä enää pysty käyttämään, sen voi laittaa lähimpään muovinkeräysastiaan ja materiaali jatkaa elämäänsä jonain muuna tuotteena.

Lehtonen kertoo, että KL-Teholla kierrätys ja uusiokäyttö on ollut arkipäivää jo pitkään.

”Esimerkiksi mustarunkoiset pilkkionget on ruiskuvalettu kierrätysmuovista jo 15 vuotta ja laaduntarkkailussa hylätyt tuotteet voidaan usein jauhaa ja käyttää uudelleen vastaavien tuotteiden valmistukseen.”

Keskihintaluokassa

Lehtonen kertoo, että Rapalan rasiat tulevat asettumaan hinnaltaan rasiamarkkinoiden keskivaiheille, jolloin ne ovat mahdollisimman monen saavutettavissa, mutta edustavat laadultaan parhaimmistoa. Hintalaatu-suhteen luvataan siis olevan kunnossa. Rasioiden hinnat asettuvat Suomessa 12,95 ja 22,95 euron väliin.

Minua edelleen askarruttaa, miten ihmeessä Suomessa kannattaa valmistaa muovirasioita, joita luulisi saavan Aasian tehtailta huomattavasti edullisemmin. Lehtosella on tähän hyvät perustelut.

”Pandemian aiheuttama toimitusaikojen epävarmuus ja hintojen nousu Aasiassa oli merkittävä syy siihen, että tuotanto käynnistettiin Suomessa. Suomessa valmistettu tuote on kustannuksiltaan lähes samaa luokkaa kuin Aasiassa tuotettu kaikkine tuontikuluineen”, hän selvittää. 

Tarina vasta alussa

Rapala Tackle Tray -uistinrasioiden tarinassa otetaan vasta ensiaskelia ja suunnitelmat jatkosta ovat jo valmiina. Suomalaista laatua ja osaamista kannattaa viedä maailmalle tässäkin muodossa.

Ja onhan se hienoa, kun amerikkalainen muskien kalastaja tai hollantilainen ahvenen kalastaja voi säilyttää luottopelejään rasiassa, jossa lukee Made in Finland.

Lisätietoa rapala.fi